Medena recepta - za praznike in za vsak dan!
Palačinke z medom
Ideja za otrokov zajtrk, malico ali posladek je majhna medena tortica, ki jo lahko pripravimo zelo hitro s sestavinami, ki jih imamo že doma. Majhne palačinke z medom so odlična ideja tudi takrat, ko nas razveselijo nenapovedani gosti z otroki.
● Spečemo majhne, slastne palačinke, velike približno za eno odraslo dlan. Za enega otroka spečemo štiri palačinke. Testo za palačinke lahko pripravimo tudi vnaprej in ga shranimo v hladilniku.
● Ko se palačinke nekoliko ohladijo, jih premažemo z medom in obložimo s tanko narezanimi koluti banane. Palačinke zložimo drugo vrh druge, da so videti kot majhna medena torta. Okrasimo jih lahko tudi s stepeno smetano.
● Male ljubitelje čokolade lahko za spremembo razveselimo z medom, ki ima okus čokolade. Za premaz uporabimo medeni čokoladni namaz z lešniki, kar jed naredi še bolj slastno.
Ker sta med in čokoladni medeni namaz sladka, testa za palačinke ni potrebno sladkati. Medene palačinke z banano so jed, ki vsebuje veliko snovi za otrokov zdrav razvoj.
Med in medene izdelke poiščite v Hiši medu Božnar!
Medena torta
Slastna medena torta je podobna Marlenki, ki je nastala po starem armenskem receptu. Če poleg medu uporabimo tudi medeno čokoladni namaz z lešniki, bo otrokom še bolj teknila.
Za testo potrebujemo: 40 g medu ● 60 g masla ● 600 g moke ● 2 jajci ●1,5 dl mleka ● 100 g sladkorja ● žličko pecilnega praška
Za kremo potrebujemo: 40 g medu ● 60 g masla ● 2 jajci ● 2,5 dl kondenziranega mleka
Zamesimo testo in ga razdelimo na 4 dele. Med dvema kosoma peki papirja ga razvaljamo na pravokotnike debeline 3 mm. Vsakega pečemo 5 minut na 180 ˚C. Pečene oblate pustimo na peki papirju in jih prekrijemo z navlaženo kuhinjsko krpo. ● Za kremo v stopljeno in ohlajeno maslo primešamo razžvrkljana jajca in med. Mešamo tako dolgo, da je masa enotna, nato dodamo kondenziramo mleko. Vse skupaj na nizkem ognju mešamo še 5 minut. ● Ohlajeno kremo namažemo na oblate. Zlagamo po plasteh. Na koncu torto obrežemo in premažemo z ostankom kreme ali z medeno čokoladnim namazom z lešniki. Čez vse nadrobimo drobne odrezke oblatov. Preden postrežemo, naj počaka v hladilniku čez noč.
Med in medene izdelke poiščite v Hiši medu Božnar!