Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Ali doječi materi lahko manjka mleka?

Vprašanje: Veliko mater zatrjuje, da niso dojile ali pa so kmalu prenehale dojiti zato, ker niso imele (dovolj) mleka. Ali je možno, da nima (dovolj) mleka mati, ki si resnično želi dojiti in je storila vse, kar se da storiti, da bi bilo dojenje uspešno? Ali pa je morda pomanjkanje oz. odsotnost mleka le posledica njene nezadostne želje po dojenju ali morda pomanjkljivega znanja o tem, kako si lahko pomaga?

Psiha in telo
Dojenje oziroma proizvodnja mleka je resda fiziološki proces, vendar igra veliko vlogo tudi psiha. Tako velja, da lahko pride do zmanjšane proizvodnje mleka ali pa to celo presahne, če mati doživi velik psihološki šok, kot je na primer smrt v družini, prometna nesreča ali ločitev. Na uspeh dojenja lahko negativno vpliva tudi poporodna depresija. Po fiziološki plati so skoraj vse matere sposobne dojiti, z redkimi izjemami, katerih mlečne žleze ne delujejo normalno, kar se pokaže že v nosečnosti, kajti njihove prsi se ne spremenijo po obliki in velikosti, ali pa pri tistih ženskah, katerih mlečni vodi so bili presekani, bodisi zaradi diagnostične ali lepotne kirurgije.

Podpora materi
Mislim, da si večina mater želi dojiti, pa nimajo dovolj podpore ali pa so premalo informirane in ob prvih težavah posežejo po steklenički. Ker so njihove prsi manj stimulirane, je proizvodnja mleka manjša, zato je treba dodajati še več stekleničk. Tako se matere hitro znajdejo v začaranem krogu in mleko kmalu presahne.

Mlečne krize
Zdi se, da se mnogo novih mamic sreča s prvo »mlečno krizo« okrog šestega tedna, ko dojenček nenadoma poskoči v rasti. Naslednji tak poskok je moč pričakovati okrog treh mesecev starosti. Matere opazijo, da se dojenček nenadoma želi dojiti mnogo pogosteje in skrbi jih, da imajo premalo mleka. Vendar je pogostejše dojenje dojenčkov »trik«, s katerim spodbudi materine prsi k večji proizvodnji mleka. V nekaj dneh se bosta ponudba in povpraševanje uravnovesila. Matere, ki vedo, kaj lahko pričakujejo in kakšni so normalni, čeprav raznoliki vzorci vedenja, bodo dojile uspešneje in dlje.

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri LLL international

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.