Novice

Jesenska številka Pikapolonice že v prodaji!

Jesenska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Preveč mleka in trebušni krči pri dojenčku

Vprašanje: Mesec dni starega fantka dojim na 2 do 3 ure, ponoči pa samo enkrat. V mesecu dni je pridobil 1.700 g, vendar zadnji teden opažam, da imam dosti več mleka, čeprav otrok intenzivno sesa le 15 minut. Ali je res, da to pomeni začetek konca dojenja, če mleko ostaja v prsih, in ali res lahko pride do vnetja? Moj fantek ima tudi zelenkasto rumeno, bolj tekoče blato. Ali je to normalno? Vsak večer ima tudi močne trebušne krče, zaradi katerih joka več ur nepretrgoma. Ali je to res odvisno od moje prehrane?

Dojenček lepo napreduje
Vaš fantek očitno odlično napreduje in v želji, da bi bilo tako še naprej, vas skrbi, da ne bi imeli manj mleka. Če boste nadaljevali s takim vzorcem dojenja, bodo prsi dovolj stimulirane k dobri proizvodnji mleka. Verjetno opažate dosti več mleka v prsih predvsem zjutraj, saj se fantek doji samo enkrat na noč.

Vnetje dojk
Do vnetja bi zaradi dolgega razmaka med dvema podojema lahko prišlo, če bi vaše mleko zastajalo v prsih, kar bi čutili kot trd ali vozličast predel. Tedaj bi vam svetovala masažo in vroče obkladke na tistem delu, kakor tudi pogostejše dojenje na tisti strani.

Barva dojenčkovega blata
Zelenkasta barva dojenčkovega blata bi lahko bila znak, da fantek popije preveč redkejšega prednjega mleka. Zato bi vam svetovala, da ga ne daste na drugo dojko prehitro, oziroma da ga nekaj časa poskušate hraniti le na eni dojki ob vsakem obroku.

Vpliv prehrane doječe matere
Vaša hrana verjetno ne botruje večernim krčem, saj se hranite po malem ves dan in bi fantka potemtakem moralo zvijati tudi ob drugih časih dneva in noči, tega pa ne omenjate. Če pa imate v družini alergije, recimo alergije na kravje mleko, se lahko poskusite za začetek za teden dni odpovedati mleku in mlečnim izdelkom, pa boste videli, če bo kakšna razlika. Verjetno pa je ne bo, ker pri večernem joku pogosto ne gre za prave prebavne težave, za trebušne krče, ampak za to, da je bilo čez dan toliko vtisov, da jih dojenček ne more predelati, oziroma še ne zmore utoniti v sen. Težava bo izzvenela v nekaj mesecih, medtem pa skušajte popoldan z dojenčkom preživeti čim bolj umirjeno.

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri La Leche League International
 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.