Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Prepogosto dojenje podnevi

Vprašanje: Zakaj se hoče moja punčka podnevi dojiti vsako uro? Ponoči spi po 6 do 8 ur, stara pa je sedem tednov. Od rojstva je na teži v prvem mesecu pridobila 0,5 kg. Ali je to v redu? Kaj naj storim, da se bo dojila vsaj na 2 uri, saj je sicer moje življenje eno samo dojenje, podiranje kupčka, previjanje umazane pleničke... pa spet vse znova. To me izčrpuje fizično in psihično, čeprav imam hčerkico zelo rada in rada poskrbim zanjo.

Ponoči spi dobro
Najprej naj vam napišem, da imate precejšnjo srečo, da vaša punčka že tako zgodaj ponoči spi toliko ur nepretrgoma. Seveda pa je za mamico naporno, če mora čez dan dojiti kar vsako uro. Dojenčki imajo različne vzorce dojenja in mogoče je, da je vaša punčka tiste vrste, da rada pogosteje malica, kot pa poje nekaj poštenih obrokov.

Skok v rasti
Vprašanje je, če se tako doji že od samega začetka, ali pa to opažate zadnjih nekaj dni. Okrog šestega tedna namreč pri večini dojenčkov pride do skoka v rasti. Zato tedaj dojenčki nekaj dni zahtevajo pogostejše dojenje, da se uravnovesi ponudba mleka s povpraševanjem, saj je količina materinega mleka odvisna od stimulacije dojke oziroma pogostosti in učinkovitosti dojenja. Ko dojenček dovolj pogosto sesa, se poveča nastajanje mleka v dojki in zato čez nekaj dni dojenček že dobi dovolj mleka, da zelo pogosto dojenje ni več nujno.

Prehitro prestavljanje
Možno pa je tudi, da jo prehitro prestavite s prve dojke na drugo stran. Zato dojenček pije samo tako imenovano prednje mleko, ki je manj mastno in jo zato manj nasiti. Dojenčka bolj odžeja kot nasiti. Sestava mleka namreč v enem podoju ni ves čas enaka - prednje mleko je redkejše, naslednje pa bolj gosto, mastno in hranljivo. Če dojenček pije le prednje mleko, je hitro spet lačen. Ob podoju ji torej pustite, da se do sitega naje na eni strani. Da je sita, boste vedeli, ko sama spusti bradavico ali začne toniti v spanec. Šele potem jo prestavite na drugo stran.

Pridobivanje teže
O pridobljeni teži se posvetujte s pediatrom, ki bo iz zapiskov in tehtanja ter po opazovanju lahko ugotovil, koliko teže je deklica izgubila po porodu in kako uspešno napreduje. Ni namreč vseeno, kako težka je bila deklica ob rojstvu, tega podatka pa ne navajate. Skoraj vsi novorojenčki izgubijo nekaj teže po porodu, pričakujemo pa, da jo bodo dva do tri tedne po porodu spet pridobili. Od tistega trenutka dalje je zaželeno, da dojenček pridobi okrog 450 g na mesec ali med 110 in 225 g na teden.

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri La Leche League International

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.