Novice

Jesenska številka Pikapolonice že v prodaji!

Jesenska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Zakaj ne morem dojiti?

Vprašanje: Prva nosečnost je bila zelo zaželena in je potekala brez težav. Stara sem bila 29 let, otroka sem se zelo veselila. Med nosečnostjo nisem imela nobenih strahov glede poroda in dojenja. Celo prepričana sem bila, da bom imela mleka veliko in bom lahko dolgo, dolgo dojila. Takoj po porodu sem dobila otroka k prsim. Vendar mleka ni bilo od nikoder - ne prvi, ne tretji, ne dvajseti dan, kljub temu, da sem redno dojila na obeh straneh po 10 minut. Otrok je zelo intenzivno sesal. Tako je že v porodnišnici dobil dodatek - od lakote se je namreč že kar tresel in izgubljal na teži. Kljub dodatku sva se oba z dojenčkom še naprej intenzivno trudila z dojenjem - brez uspeha. Dojenček je strastno sesal, mleka pa od nikoder. Drugi otrok se je rodil s carskim rezom. Zgodba z mlekom se je ponovila, kljub temu, da sem celo nosečnost uživala veliko tekočine.
Pri obeh porodih sem že v porodnišnici dobivala neke tablete za nastajanje mleka. Mlečne žleze pod pazduhami, zlasti pod levo pazduho, in v dojkah, sem imela povečane in boleče, mleka pa od nikoder. Tudi poskusi na aparatu za iztiskanje mleka v porodnišnici so pokazali, da se količina mojega mleka lahko prešteje v kapljicah. Oba otroka sta kasneje kot zalivančka lepo napredovala. 
Sedaj z velikim veseljem pričakujem tretjega otroka. Sem v 4. mesecu nosečnosti. Sprašujem se, ali res nikoli ne bom doživela radosti dojenja? Veliko pijem, predvsem meta čaj, ki menda blagodejno vpliva na hipofizo, oziroma na hormon za nastajanje mleka. Slišala sem, da ugodno vpliva tudi čaj iz janeža, oziroma čajna mešanica za mame. Kaj mi svetujete, ali se sploh še splača truditi? Verjemite mi, da je pri vsem najstrašnejša negotovost, ali se je otrok pri prsih sploh kaj najedel ali bo od lakote izdihnil že v porodnišnici.


Težavno izcejanje mleka


V tretje gre rado, pravijo, in iskreno upam, da bo to obveljalo prav pri vas. Zdi se, da so vaše prsi sposobne proizvajati mleko, saj pravite, da ste po porodu imeli povečane žleze, zataknilo pa se je pri izcejanju mleka. Poskusite lahko še z nekaj prijemi, ki jih morda še niste poskusili:

- Sintocinonske kapljice. Nekatere mame, ki so imele podobne težave, prisegajo, da so jim zelo pomagale sintocinonske kapljice za nos, ki vam jih lahko predpiše vaš zdravnik.
- Masaža in obkladki dojk. Poleg tega lahko pred pristavljanjem (ali izbrizgavanjem) uporabljate različne tehnike, ki pomagajo pri sproščanju mleka - predvsem nežno, a temeljito masažo dojk, topel tuš ter vroče obkladke na prsih.
- Pivo. Tudi nekaj požirkov piva vam ne bo škodilo, pač pa vas bo sprostilo, saj boste gotovo s precejšnjo napetostjo pričakovali izid prvih poizkusov z novim dojenčkom.
- Čaj. Mnoge generacije so uporabljale posebne mešanice čajev za povečanje zaloge materinega mleka. Tudi vi lahko pijete čaj, vendar v zmernih količinah, ne več kot liter dnevno. Pijte toliko, kot vam prija, in se ne silite s pretiranimi količinami pijače ali hrane.

Seveda se splača narediti vse, kar je v vaši moči. Tudi nekaj kapljic vašega mleziva in mleka bo zdrava popotnica vašemu otroku na začetku njegovega življenja.

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri La Leche League International

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.