Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Manjše prsi po zaključenem dojenju

Vprašanje: Sem mamica leto in pol stare punčke, ki sem jo dojila do 13. meseca. Sama sem opazila pri sebi cel kup slabosti, ki mi jih je prineslo dojenje. Moje prsi so se zmanjšale skoraj za polovico, tako da so postale prav mlahave, čeprav so bile prej čvrste (ukvarjala sem se, in se še, s športom). Ali se bodo spet povečale na normalno velikost ali je to pač posledica dojenja? V obdobju dojenja sem tudi shujšala za 5 kg, kar se mi je močno poznalo na postavi. Ali je vzrok zmanjšanja prsi lahko tudi v hujšanju, ali se bodo spet povečale, če se zredim?

Zaradi svojih prsi, ki sem jih imela prej »rada«, sem prav zakompleksana in občutljiva na vsak dotik moža, ki se mu zaradi tega skoraj izogibam, to pa vnaša vznemirjenje v najin partnerski odnos. Zaradi vsega negativnega, kar se je pojavilo po dojenju, premišljujem, če bi naslednjega otroka sploh dojila, oziroma če mi bo to sploh še ustrezalo. Za dolgo dojenje sem se zavestno odločila že v nosečnosti zaradi vsega dobrega, kar sem slišala in prebrala o dojenju, a žal moram na koncu ugotoviti, da vsega negativnega nisem nikoli slišala.

 

Pogovorite se z možem
Sprašujem se, ali sem najbolj poklicana za odgovor na vaše vprašanje? Lahko vam rečem, da bi bilo verjetno najboljše, če se o vašem »kompleksu« temeljito in zaupno pogovorite z možem, ki ga vaša nova oblika in čvrstost prsi morda sploh ne moti, saj je lahko našel druge obline, ki ga privlačijo ali pa si vas želi zato, ker vas ljubi in ceni kot dobro ženo in čudovito mater. Če so vaši občutki glede vaših prsi v oviro predvsem vam, ostanite tudi zvečer v modrčku ali pa moža poprosite, da se skupaj odpravita odkrivat druge predele sladke pozabe.

Prsi se neprestano spreminjajo
Marsikdaj dojenje res ni glavni krivec za spremenjeno velikost ali obliko prsi. Tako so se vaše prsi spremenile predvsem zaradi nosečnosti in le malo zaradi dojenja, kakor se je v devetih mesecih, ko ste v sebi nosili novo življenje, spremenilo vaše celo telo, zunaj in znotraj. Nekaj je pripomoglo tudi hujšanje, saj je velikost prsi odvisna tudi od maščobnih celic. Vaša oblika prsi se bo še spreminjala. Šele nekako šest mesecev po odstavitvi se bo zaključil proces laktogeneze. In potem se bodo vaše prsi spet spremenile, če boste znova zanosili in spet dojili. Takrat bodo prsi spet večje in bolj polne. Nekaj sprememb pa nam, žal, prinašajo tudi leta.

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri La Leche League International

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.