Novice

Jesenska številka Pikapolonice že v prodaji!

Jesenska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Kako iztiskati materino mleko?

Vprašanje: Imam dva meseca staro punčko, s katero se trudim, vendar s težavami, dojiti od rojstva. Na kratko naj opišem dojenje v teh dveh mesecih. Ko sem prvič otroka pristavila k prsim, nikakor ni mogla zagrabiti prsi. V porodnišnici so mi rekli,da imam premajhne bradavice, tako da so mi dali nastavek na prsi. Na srečo sem lahko začela dojiti, vendar mleka ni bilo dovolj in že tam sem morala začeti dodajati.
 
Ob prihodu domov sva se s punčko začeli dojiti brez nastavka, a še zmerom sem ji morala dodajati. Nekaj dni sem vztrajala in jo dajala samo na prsi, toda vse je bilo zaman, mleka ni bilo več, le punčka je bila razdražena, jaz pa preutrujena, da bi se lahko delalo več mleka. Tako sva se dojili z dodajanjem en mesec, dokler ni začela odklanjati prsi. Prav namučili sva se, ob dojenju je ritala in metala glavo nazaj, na koncu pa še jokala. Mislila sem, da so prsi prazne, ko pa sem iztisnila mleko, ga je bilo dovolj za polovico obroka. Iztisniti sem si morala obe dojki. 

Sedaj že skoraj en mesec pred vsakim obrokom sama, s prsno sesalko iztisnem mleko in ji ga dam po steklenički. Vsakič ga iztisnem za polovico obroka. Moram pa povedati, da prvi jutranji obrok lahko podojim, a tudi takrat ne izprazni dovolj dojke, da bi se najedla. Ko ne teče več močno, neha piti in spet si moram iztisniti in ji dodati moje mleko po steklenički. Le tako je sita. Takšno je moje dojenje do danes, polno težav. Kako bi lahko uspešno dojila čim dlje? Ali naj kljub temu, če ne uspem dojiti, še vedno iztisnem mleko in ji ga ponudim po steklenički? To je zelo naporno in bojim se, da bom samo z iztiskanjem imela zmeraj manj mleka.
 


Nastavek za dojenje
Le pogum, ni še vse izgubljeno, mislim, da boste z vašim prepričanjem in vztrajnostjo lahko uspeli. V porodnišnici so vam rekli, da imate premajhne bradavice, verjetno so bile sploščene ali vdrte in jih je zato vaša punčka težko zgrabila. Dali so vam nastavek, ki vam je na začetku pomagal pri pristavljanju. Žal pa ima nastavek negativno posledico in ta je, da zmanjša stimulacijo materinih prsi in s tem nastajanje mleka. Zato se uporabi nastavkov izogibamo in rajši uporabljamo t.i. bradavične školjke, ki se nosijo med dvema obrokoma.

Zakaj dojenček odklanja prsi?
Punčka je začela odklanjati prsi, ker je ugotovila, da hranjenje po steklenički zahteva manj truda. Tudi ob prvem jutranjem obroku preneha sesati, ko mleko ne teče več dovolj močno. Predlagam vam, da zjutraj poizkusite s t.i. izmeničnim dojenjem. Punčko pristavite na prvo dojko in jo opazujte, kako se doji. Takoj ko spremeni ritem požiranja, ko začne požirati manj pogosto, jo prestavite na drugo dojko. S tem boste sprožili nov refleks izcejanja, tok mleka bo močan. Tako jo prestavite nekajkrat z ene na drugo dojko. Punčka bo bolj zadovoljna, vaše prsi pa bolj stimulirane. Na tak način ji poskusite ponuditi nekajkrat na dan, saj jih bo s svojim sesanjem stimulirala bolje kot prsna sesalka. Tako boste počasi potrebovali vse manj stekleničk in vaša zaloga mleka se bo povečala. Če del noči že prespi, vam predlagam, da si iztisnete mleko pred tem daljšim spancem. Poskrbite tudi za svoj počitek, dobro prehrano in predvsem dovolj zdrave tekočine.

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri LLL international

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.