Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Dojenje na javnem mestu - da ali ne?

Vprašanje: Imam sina, starega tri mesece. Čez dan sva pogosto zdoma. To pa pomeni, da ga moram dojiti, kjer pač sva, ko je lačen. Dokler je zunaj še hladno, ga v parku ali drugje na prostem ne morem dojiti, predprostori stranišč trgovin in drugi javni kraji, kjer bi imela malo več zasebnosti, pa so žal tako smrdljivi, majhni, neprimerni, da dojenje tam ni mogoče. Tako sem sedaj včasih prisiljena, da dojim na zelo javnem kraju. To mi je nekoliko neprijetno, čeprav menim, da je najprej treba zadovoljiti lakoto dojenčka in se šele nato zmeniti za zgražanje čistunov. Vseeno pa vas prosim, da mi svetujete, kako ravnati v takšnih primerih, oziroma kako je mogoče dojiti na javnem kraju dovolj diskretno?

Najprej otrokove potrebe, potem drugi
Otrok se ne ozira na uro ali primernost trenutka; ko je lačen, želi piti, kjerkoli in kadarkoli. Nepravično do otroka je, da mora jokati, medtem ko vi iščete primeren kotiček, kjer ne boste nikomur v nadlego ali zadrego. Če koga vaše dojenje moti, lahko vedno odvrne pogled. Če pa je kdo tako nesramen, da se ob vas obregne, vedite, da je z njim nekaj narobe. Ne spuščajte se v besedne boje, ignorirajte ga ali pa mu obrnite hrbet. Nikakor pa ne pustite, da vas preženejo na stranišče. Mar bi vi tam radi jedli svoje kosilo? Nekaj primernih prostorov, če je zunaj premrzlo: temnejši kotiček v kavarni ali slaščičarni, kabina za preoblačenje v trgovini z oblekami, udoben kanape v trgovini s čevlji. Lepo bi bilo, če bi vsaj trgovine za otroke preskrbele udoben stol za doječe mamice in - če si upamo sanjati – še previjalno mizico.

Koga moti dojenje?
Več ali manj ljudje nimajo nič proti, če dojite v javnosti, morda se bo kaka starejša ženska celo ustavila in vas pohvalila ali vam celo povedala, kako je ona dojila svoje otroke. Ko postaneta z dojenčkom dobro uigran par, je pristavljanje in dojenje tako enostavno, da se pravzaprav odvija »na slepo« in redkokdo se sploh zaveda, da dojite. Se je tudi vam že zgodilo, da ste dojili na klopci v parku in je k vam pristopil kak prijazen človek, da bi pogledal ljubkega otročička, potem pa se je nerodno opravičeval, saj se ni zavedal, da vas bo zmotil med dojenjem? Sama se, če mi le čas dopušča, vedno ustavim ob mamici, ki doji in ji izrečem kako vzpodbudno besedo na račun dojenja.

Vadite pred zrcalom
Če ste bolj sramežljive sorte, vam priporočam, da pred odhodom v svet vadite diskretno dojenje doma pred zrcalom. Presenečeni boste, kako malo pravzaprav vidite z druge strani, z druge perspektive. Za dojenje izven doma in nasploh so najbolj praktična dvodelna oblačila, tako da ni treba odpenjati gumbov od zgoraj, ampak lahko dvignete majico ali pulover od spodaj. Če ne gre drugače, preko svojega ramena in otrokove glavice in hrbta ogrnite odejico ali pa večjo ruto in vajino dojenje tako skrijete pred tujimi pogledi.

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri La Leche League International

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.