Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Očitajo mi, ker nisem dojila

Vprašanje: Imam dvajset mesecev staro in povsem zdravo hčerko. Ampak prav tako dolgo časa me že grize negativna izkušnja v zvezi z dojenjem. Ker si želim še enega otroka, bi rada vaše mnenje o mojih težavah.

Hčerko sem dojila samo mesec dni, čeprav sem se zelo trudila. Po poklicu sem višja medicinska sestra. Vedno sem bila odločena dojiti vsaj prvih šest mesecev. Potem pa razočaranje v prvih tednih po porodu. Punčka je stalno jokala in očitno je bilo, da pri meni ne dobi dovolj mleka. Za nameček sem se še obremenjevala, da nisem dobra mati, če lastnemu otroku ne morem dati tistega, kar je zanj najboljše. 

Iz takšnega razmišljanja sta me rešila mož in mama, ki sta mi pomagala spoznati, da dojenje samo še ne naredi dobre matere. Ob lepem napredku hčerke sem se sprijaznila s tem, da kljub znanju in trdnim namenom dojenje ne uspe vedno. Še vedno pa me neprijetno zbode pripomba iz krogov prijateljev in znancev, ki o svoji družici ponosno povedo: »Veš, moja pa doji.« Vsakokrat jo občutim kot klofuto v obraz.

Z možem načrtujeva še enega otroka in že zdaj sem si obljubila, da se bom sicer potrudila za uspešno dojenje, ne bom pa ga skušala izsiliti za vsako ceno. Ob tem bi si želela le več podpore in razumevanja ravno s strani kolegic - zdravstvenih delavk, ki nemalokrat s svojimi pripombami še dodajo pelina h grenkobi, ki jo ob tem neuspehu najbrž začuti vsaka mama.


Poiskati je treba jedro problema
Marsikatera mamica vam bo hvaležna, ker ste tako lepo v besede izlili občutja mater, ki jim ni uspelo dojiti tako dolgo, kot bi si želele. Vzrokov za dojenčkovo nezadovoljstvo pri materinih prsih je lahko več in same besede: »Vztrajajte!« prav gotovo še ne zadostujejo. Marsikdaj le izkušen strokovnjak na področju dojenja, ki se materi in dojenčku res posveti, lahko odkrije, kje je jedro problema. Morda je dojenček nepravilno pristavljen ali pa nepravilno sesa, morda dviguje jeziček in ob še tako dolgem podoju ne dobiva dovolj mleka.

Poiščite pravo pomoč
Želim vam, da bo pri novem dojenčku vaša izkušnja z dojenjem lepša, predvsem pa, da boste poiskali ljudi, ki vam bodo znali pomagati ob težavah. Morda se tokrat sploh ne bodo pojavile, saj je vsak novi otrok svet zase. Tedaj se boste lahko tudi vi veselili in boste ponosni na svoj uspeh pri dojenju. Morda boste tudi spoznali, da nihče namerno ne želi prizadeti tistih, ki pri tem niso bili uspešni. Vedeli pa boste, kako globoke so rane, ki jih pusti neuspeh, in boste, še posebej, ker je tak vaš poklic, morda lahko pomagali drugim, saj imate za seboj izkušnjo, ki povečuje vaše razumevanje stiske sočloveka.

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri La Leche League International

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.