Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Šport, dojenje in zamrzovanje mleka

Vprašanje: Sem mamica prvošolčka in dveletne deklice, sem pa tudi tik pred porodom tretjega otroka. Oba otroka sem dojila 8 mesecev in tako nameravam tudi tega. Zanima me, ali lahko v času dojenja tečem. Sem namreč ljubiteljica jogginga in se s tem ukvarjam že pet let. Ko sem bila noseča, sem na dan pretekla do 5 km. 

Zanima me, ali lahko po porodu pričnem s tekom, ne da bi mi usahnilo mleko oziroma, da ne bi bilo nasičeno s kislinami. Ker imam mleka zelo veliko, me zanima tudi, če lahko shranjeno mleko (v zamrzovalni skrinji v stekleničkah za enkratno uporabo) uporabljam kasneje za pripravo otroške hrane? Zdi se mi škoda mleko zavreči, ko ga pa lahko shranim. 


Poslušajte telo

Tek, telovadba in šport so z dojenjem skladni, prav pa bi bilo, da kar nekaj časa po porodu počakate in daste telesu možnost, da se povrne v predporodno stanje. Zmerna športna aktivnost ob podpori odličnega modrčka vam bo koristila. Obstajajo tudi študije sestavin mleka mater, ki se ukvarjajo z redno vadbo. Te so pokazale, da je v njihovem mleku resda več kislin, vendar ni bilo pokazateljev, da bi to dojenčkom škodovalo. Znane so tudi vrhunske športnice, na primer maratonske tekačice, ki so uspešno kombinirale šport, dojenje in ljubečo skrb za otročička.

Nič mleka ne zavrzite
Ker vas je mati narava ljubeznivo obdarila z velikimi količinami mleka, ga veselo shranjujte in uporabite za pripravo mlečnih kašic ali druge hrane. Lahko pa ga ponudite tudi svojima starejšima otrokoma, saj je zdravo in sladkega okusa; zamešate ga lahko v njun kakav, mlečni zdrob ali pire krompir. Niti kapljice te dragocene tekočine ne zavrzite!

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri La Leche League International

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.