Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Otrok zaspi le ob dojenju

Vprašanje: Moj 15 mesečni sin se že nekaj mesecev ponoči zelo pogosto zbuja, tudi na uro, uro in pol. Težavo je seveda najlažje rešiti tako, da noč prespi pri meni, saj ga tako na prsih lahko hitro uspavam nazaj. Tudi sicer mi v večini primerov zaspi na prsih. V literaturi sem zasledila, da tako uspavanje nikakor ni priporočljivo, ker je treba potem, ko se otrok zbudi in ugotovi, da ni več v varnem zavetju naročja, uspavanje ponoviti. Iz pogovorov z drugimi mamicami sem izvedela, da se dokaj pogosto zbujajo tudi otroci, ki sicer zaspijo sami. 

Sprašujem se, kaj mi je storiti. Mož je mnenja, da sem za nočno prebujanje kriva sama, ker sem ga dala na prsi vsakič, ko je zajokal. Res pa je, da je na mojih prsih ostal, dokler ni zaspal. Naj omenim, da nad dudo ni bil pretirano navdušen, jaz ga pa tudi nisem silila z njo. Potem so tu še mnenja drugih, ki trdijo, da mora otrok v tej starosti že spati celo noč oz. se mora na to navaditi po načelu "bo že nehal jokati". Meni se kljub vsemu zdi najbolj prav, da ga umirim tako, da se pocrklja na prsih. Tolažim se s tem, da bo to pač minilo. Kakšne so vaše izkušnje in kaj bi mi svetovali?

 

To je naravno
Ljudje mnogokrat povezujejo nočno zbujanje z dojenjem in do neke mere imajo prav, saj je otrok res navajen, da se uspava s sesanjem. Vendar pa je to nekaj najbolj naravnega in to počnejo dojenčki po celem svetu že tisočletja. Prav tako je normalno, da se dojenčki pogosto zbujajo ponoči in kot ste že sami omenili, se zbujajo tudi tisti, ki zvečer sami zaspijo, ali tisti, ki se ne dojijo, pa jih je treba uspavati s stekleničko ali zlesti pod posteljico in poiskati dudo. Slej ko prej pa vsi otroci spijo celo noč.

Tudi materin počitek je pomemben
Medtem ko čakate in upate, da bo to za vas prej in ne slej, je pomembno, da sami izkoristite vsako možnost za počitek, kar je še bolj pomembno, ko morate zjutraj v službo. S tem, da ste vzeli sina k sebi v posteljo, ste si prihranili nočno vstajanje, svetujem pa vam tudi, da greste spat zgodaj, da se kdaj uležete tudi popoldne, ko sin spi, in da nadomestite izgubljeni spanec čez vikend, ko se lahko z otrokom poigra tudi očka.

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri La Leche League International

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.