Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Noseča sem, pa še dojim

Vprašanje: Noseča sem en mesec, imam pa tudi starejšo hčerkico, ki jo še vedno dojim. Zanima me, če bi morala jemati kakšne prehranske dodatke, da bi bilo dovolj vitaminov za nas vse tri - zame, za hčerkico in za otroka, ki ga nosim pod srcem. Pa še nekaj! Hčerko sem polno dojila do šestega meseca starosti, pa vendar sem dobila redno menstruacijo že tri mesece po porodu, čeprav so mi vsi govorili, da je ob polnem dojenju ne bom imela vsaj eno leto. Ali je možno, da gre pri meni za kakšno hormonsko neravnovesje in ali so potrebne preiskave?

Pogovorite se z ginekologom
Mati, ki se zdravo in dobro prehranjuje, ne bo imela težav z zalogo prehrambenih snovi za svojega nerojenega otroka in doječega otroka, če je ta starejši kot leto dni. Pri tem pa je pomembno, da je hrana, ki jo zaužijete, res kvalitetna in tudi sveža, saj hrana, ki dolgo stoji na policah, izgublja na vrednosti. Ni pa vse v hrani, ki jo zaužijete. Poleg tega je pomembno, da bodoča mati pridobiva dovolj na teži in da se poleg dobre hrane tudi dovolj odpočije, kar pa je ob majhnem otroku pogosto težko. O tem, ali vaša teža pravilno narašča, vprašajte ginekologa na rednem pregledu. Odvisno od starosti prvega otroka nekatere matere potrebujejo dodatne kalorije, za vsak slučaj pa posežejo tudi po vitaminih. Vendar vam jemanje vitaminov na slepo ne bi priporočala. O potrebnosti vitaminskih in prehranskih dodatkov v vašem primeru se raje pogovorite s svojim ginekologom. Tudi preveč dobrega lahko škoduje.

Menstruacija po porodu
Čeprav se marsikatera mamica lahko pohvali, da ji je bilo z menstruacijo prizanešeno, vse dokler je dojila (nekatere celo do dveh let!), pa druge kljub izključnemu dojenju razočarane ugotovijo, da so dobile prvo menstruacijo že nekaj borih mesecev po porodu. Tudi sama sem bila pri vseh treh otrocih deležna takega zgodnjega blagoslova. Tu gre zgolj za igro narave in ne za hormonsko neravnovesje, zato vam ni potrebno skrbeti, ali je z vami kaj narobe

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka pri LLL International

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.