Novice

Jesenska številka Pikapolonice že v prodaji!

Jesenska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Otrok odklanja dojenje

Vprašanje: Pred osmimi meseci sem s težavnim porodom rodila fantka. Že od rojstva je pri sesanju »len«. Sedem tednov sem ga dojila z nastavkom, potem pa nama je uspelo brez nastavka. Mleka sem imela vedno veliko. Skozi mesece dojenja se je velikokrat zgodilo, da je bradavico enostavno odklonil, telesno pa je vseskozi dobro napredoval. Pri osmih mesecih ima 10 kg. V 5. mesecu sem pričela otroku dodajati gosto hrano. Ponudim mu skoraj vse in vse tudi poje. Ker iz stekleničke ne zna piti, sem mu tekočino ponujala najprej po žlički, potem pa iz kozarca.

Konec sedmega meseca pa je kar naenkrat dokončno odklonil dojenje. Ko ga pristavim, se obrne stran. Trudim se že štirinajst dni, pa ne gre. Vedno sem bila prepričana, da bom dojila, dokler bo otrok hotel, nisem si pa mislila, da bo to tako kmalu odklonil. Njegovo odklanjanje me je nekoliko prizadelo, saj sem ga res z veseljem dojila. Pogrešam bližino in občutek povezanosti. Sedaj si enkrat dnevno iztisnem mleko in mu ga ponudim po kozarčku. Mislite, da je to smiselno?
 
Kaj bi predlagali vi? Naj še povem, da se otrok že od rojstva zelo rad ckrlja, da ga imam veliko v naročju in tudi drugače ves čas ob sebi. Neprestano mu kažem svojo ljubezen.


Otrok vas ima rad
Razumem, da vas je sinovo odklanjanje dojenja prizadelo. Seveda po razumski plati veste, da to ni odklanjanje vaše bližine in ljubezni, toda v srcu vas vendarle zbode, saj ste sinu predani in mu želite dajati vse najboljše, sebe vso. To še bolj zato, ker je precej nenavadno, da bi se otrok sam odstavil pred enim letom. Vendar se tudi to zgodi in nekje sem prebrala, da so prav fantki tisti, ki se pogosteje odločijo za ta zgodnji korak.

Notranja ura
Kadar otrok odklanja dojenje, še posebej tako zgodaj, se vedno vprašamo, ali je to naravno odstavljanje, ker mu pač tako narekuje notranja ura zorenja ali pa je to primer doječe stavke. Pri naravnem odstavljanju je proces odstavljanja postopen in daljši. Traja več tednov ali celo mesecev. Otrok je pri tem zadovoljen, miren in lepo napreduje duševno in telesno. Samostojno odstavljanje od dojenja mu narekuje notranja ura, ki jo moramo mame spoštovati. Otrok prav gotovo ne »odstavlja« vas, ampak dojenje, ki mu ni več potrebno, saj je pripravljen na novo razvojno stopnjo. Dojenje mu postaja ovira v razvoju.

Doječa stavka
Pri doječi stavki pa otrok nenadoma odklanja vsako dojenje in je pri tem očitno nesrečen. Kaže, da je nekaj narobe. V takem primeru razmislimo, kaj je narobe. Kaj mu ne ustreza? Ga morda ob dojenju celo kaj boli? Vprašamo se, ali ima morda vnetje srednjega ušesa, pa ga ležeči položaj in požiranje zato boli. Morda pa ga boli zob, ki izrašča? V tem primeru dojenček kaže, da hoče dojenje, ker ga je to do sedaj še vedno potolažilo, a ko dojko dobi v usta, mu ne pomaga nič, saj ni lačen, ampak ga boli čeljust. Poskuša se dojiti, nato dojko izpljune, se obrne stran od nje, joka in hoče iz naročja. Vprašamo se tudi, ali je morda prišlo do spremembe v okusu materinega mleka, ker je morda začela s kontracepcijskimi tabletkami ali drugimi zdravili ali ker je dobila menstruacijo.
Če najdemo pravi vzrok in ga je mogoče odpraviti, potem se dojenček sam povrne k dojenju. Včasih pa pravega vzroka ne moremo najti in doječa stavka mine sama od sebe. Pri tem mamica poskuša dojenčka nahraniti, ko je le-ta zelo zaspan ali celo med spanjem, poskuša ga dojiti med hojo ali v drugačnih položajih.

Vaš sin je zadovoljen
Tudi vi lahko sina poskušate dojiti ponoči med spanjem, vendar imam po vašem pričevanju občutek, da pri vašem sinu ne gre za doječo stavko in da ni nezadovoljen z novo situacijo. Očitno dobiva mnogo ljubezni in vse potrebe po nežnosti in bližini poteši v vašem naročju brez dojenja. Ker pa je še tako majhen, je zelo pomembno, da ima na voljo druge vire mlečne prehrane. Posvetujte se s pediatrom o tem, koliko mleka potrebuje glede na njegovo težo. Ker pred enim letom ne priporočamo kravjega mleka, boste morali izbrati med večkratnim iztiskavanjem svojega mleka ali pa dodajati adaptirano mleko. Ponudite mu lahko tudi predelane mlečne izdelke, jogurt, skuto in sir.

Koraki osamosvajanja
Za mamo je vedno težko, ko se otroci začnejo osamosvajati. Odstavljanje od prsi je prvi korak na poti k osamosvojitvi. Zdi se, da ga je vaš sin že naredil.

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri La Leche League International

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.