Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Dojim le na eni dojki

Vprašanje: Pred mesecem in pol sem rodila zdravo in ljubko deklico. Stara sem 33 let in je moj prvi otrok. Odločila sem se, da jo bom dojila, kolikor dolgo bom lahko. Toda zapleti so se začeli že na začetku. Mleko je prišlo šele četrti dan in prve štiri dni sva se pošteno namučili. Nato se je na desni dojki pojavila oteklost, dojka je bila trda kakor kamen in z žajbljem, masažo ter obkladki sem jo uspela normalizirati. Nato so prišle otekle bradavice in bolečine. Toda z deklico sva uspeli preiti preko vseh teh težav, kajti resnično mi mnogo pomeni, da jo dojim.

Sedaj pa sem pred oviro, ki je ne morem rešiti sama. Dete iz desne dojke zelo malo pije. Ne vem, kaj je vzrok temu. Včasih pijeva pol ure ali več iz desne dojke, pa naredi le 60 do 80 požirkov, včasih manj. Iz leve dojke pije tudi po trikrat več in pogosto sva gotovi v slabih desetih minutah. Razlika me ne bi begala, če bi bila manj očitna, toda dogaja se, da ko otrok popije teh 60 požirkov, se ustavi in potrebno je nadaljnjih 30 minut za 10 do 20 požirkov. Tako dojenje je prava muka. Da je še lačna, vem po tem, ko jo pristavim k levi dojki. Tedaj pije dva do trikrat več in hlastno in intenzivno. 

Na dojkah se je pojavila že očitna razlika v velikosti in obliki. Leva je mehkejša in večja. Poskusila sem vse, pristavljala sem jo pogosteje na desno dojko, jo vzpodbujala, toda brez večjega uspeha. Ali se sčasoma dojenje uravna? Ali je možno, da se bo mlečnost na desni dojki še razvila?
 


Pogovarjajte se z drugimi mamicami
Najprej bi vas rada potolažila in vam povedala, da vse, kar izkušate, ni nič preveč nenavadno, še najmanj pa nenormalno. Vaša punčka dobro napreduje, zato so veliki strahovi popolnoma odveč, manjše pa bova poskušali odpraviti z nekaterimi predlogi. Preden grem v večje podrobnosti, naj vam še svetujem, da se pridružite kateremu izmed združenj mladih mater, kjer bi našli stike in oporo v drugih doječih mamicah, ki bi vaše strahove zmanjšale s svojimi podobnimi izkušnjami. Večkrat smo mamice zaradi osamljenosti preveč zaskrbljene nad normalnimi pojavi in manjšimi odstopanji. Odgovornost za življenje malega nebogljenčka, ki je v vsem popolnoma odvisen od nas, se v naši neizkušenosti včasih zdi prevelika.

Oteklost dojk
Pojav mleka šele po štirih dnevih po porodu ni nenavaden. Pogost je pri carskih rezih ali če se novoroječek redkeje doji. Oteklost na eni dojki ali na obeh, oziroma zatrdelost je posledica kopičenja novonastalega mleka, vzrok zanjo pa preredko ali prešibko dojenje novorojenčka. Zdi se, da ste nekako že v začetku prišli v začaran krog. Novorojenček se je dojil manj na desni dojki, bodisi zaradi tega, ker je bila bradavica "slabša" ali ker je bilo pristavljanje na desni dojki za mater težje, kar se dogaja desničarkam, dojka je postala otekla in zatrdela, zato se je bilo še težje pravilno pristaviti in izsesati zastajajoče mleko. Dojka je tako dobivala manj stimulacije in je proizvajala manj mleka, dojenček je s podojem na tej strani hitreje končal in sesal dlje na levi strani, kar je povečalo proizvodnjo mleka in s tem velikost dojke na tej strani. To samo po sebi ni tako velik problem, saj ste zmožni proizvajati dovolj mleka za vašo deklico tudi samo z eno dojko. Pa vendar bi bilo boljše, če bi našli način, kako vsaj približno uravnovesiti ponudbo na obeh straneh.

Tako uravnovesite ponudbo
Predlagam vam sledeče: nikar tako vestno ne štejte požirkov, pač pa opazujte otroka. Pustite hčerki, da se napije iz desne dojke, in ko bo pošteno upočasnila ritem sesanja in požiranja, jo prestavite na levo dojko. Tam naj se doji le kratek čas, nekaj minut, nakar jo spet prestavite na desno dojko. Medtem ko ste jo pristavili na levo dojko, je namreč sprožila izcejalni refleks (ki ga čutite in mu pravite naval mleka). Izcejalni refleks pa se sproža v obeh dojkah ne glede na to, na kateri strani je otrok pristavljen. Tako jo bo torej na desni strani čakalo spet nekaj mleka, popila ga bo in s tem stimulirala dojko k večji proizvodnji. Zamenjajte tako strani nekajkrat na podoj.

Ksenija Šoster Olmer, Svetovalka za dojenje pri La Leche League International

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.