Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Med dojenjem ugrizne v bradavico

Kaj storiti, ko dojenčku pri šestih ali sedmih mesecih pričnejo rasti zobki in mamico prvič ugrizne v bradavico? Ugriz v bradavico je zelo boleč, ker je bradavica občutljiv del telesa, majhni ostri zobki pa nehote ugriznejo do krvi.

Je mogoče še dojiti dojenčka s prvimi zobki, ne da bi se morali bati ugriza? Kaj storiti, če dojenčku grizenje preide v navado?
dojenje_pogled.jpg

Ni nalašč
Dojenčki med dojenjem ne grizejo iz zlobe, in čeprav je ugriz za mater boleč, zanjo ni škodljiv in zaradi tega ni potrebno prenehati z dojenjem. Včasih dojenček misli, da je to pač nova igra, ki se jo igra z mamico: jaz ugriznem, ona zavpije in poskoči. Nova interakcija je zanj zanimiva in jo zato skuša ponoviti, da bi preveril, ali bo vaša reakcija tudi v drugo enaka kot prvič. 

Kako pomagati otroku?
Otrok, ki mu zobki šele začenjajo rasti, ima boleče dlesni. Da bi si nekako olajšal bolečine v dlesnih, poskuša žvečiti ali gristi, kar mu pač pride pod roke, oziroma v usta. Poskusite tako, da mu pred dojenjem ponudite za žvečenje brisačko, ki ste ji rob namočili v mrzlo vodo ali gumijasto igračko za zobe. Če že je gosto hrano, naj žveči tudi tršo žemljo, ki jo lahko prej tudi ohladite v hladilniku.

  Pred dojenjem mu ponudite nekaj mrzlega za grizenje.

Kako pomagati mami?
Ko otrok, ki že ima zobke, med dojenjem prvikrat ugrizne, je to za mamo veliko in neprijetno presenečenje. Povečini krikne in avtomatično potegne otroka od prsi. To lahko bradavico poškoduje bolj kot sam ugriz, zato je, če se v tistem trenutku znajdete, bolje otroka potegniti k čisto k sebi, saj mu tako vsaj delno zaprete nos in bo za dihanje moral odpreti usta, vi pa boste lahko rešili svojo bradavico izmed njegovih zob. Nato prenehajte z dojenjem in mu jasno povejte: "Ne, to mamico boli!"

 dojenje_zobek.jpg

Ponavljanje grizenja
Če vas je otrok že večkrat ugriznil, boste morali postati pozorni na potek dojenja. Večinoma otrok ugrizne proti koncu dojenja, ko ni več lačen in prične z usti raziskovati in se igrati, ali ko tone v spanec in dela ust ne nadzoruje več. Med dojenjem otroku posvetite vso pozornost, pogovarjajte se z njim, glejte ga v oči in ga božajte. Tako boste tudi opazili, kdaj se je otrok že najedel. Morda boste opazili tudi napetost v čeljustih pred ugrizom.

   Proti koncu dojenja lahko pripravite svoj prst v bližino
                       dojenčkovega kotička ust,
             da mu ga boste lahko potisnili v usta,
                  če bo začel stiskati bradavico.


Mnoge mamice so premagale to težavo in nadaljevale z dojenjem v drugo polovico prvega ali celo v drugo leto otrokovega življenja. Z nekaj vztrajnosti, pozornosti in doslednosti boste tudi vi.

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri LLL International
 

Save

Save

Save

Teme

  • 07.12.10@18:08:28
    To je zelo neprijetno.Naše dete je dobilo zob že pri treh mesecih in sedaj pri šestih jih ima že sedem...in tako me seveda prevečkrat grdo ugrizne...bilo je že tako da me ja bilo kar strah dojenja...ampak še vztrajam...saj ni zanalašč...in res ko zavpijem je to neznansko smešno...
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.