Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Dojenček buta z glavo

Vprašanje: Kadar je moj dvanajstmesečni sin slabe volje ali zaspan, z glavo buta v vrata ali v tla. Včasih ne vem več, kako naj ga odvrnem od tega, saj se lahko pri tem tudi poškoduje. Pa tudi strah me je, kaj je narobe z njim, saj je butanje videti tako čudno. 

Drugi otroci jokajo, moj sin pa se skuša poškodovati. Kaj naj storim?


Ponavljanje gibalnih vzorcev
Težava, ki jo opisujete pri svojem sinu, sodi med tako imenovane motorične navade, pri katerih otrok ponavlja določene gibalne vzorce. Med te navade sodi na primer tudi ritmično pozibavanje, ki je do neke mere običajno le, če se pojavi v fazi uspavanja, sicer pa je lahko znak otrokovega manj ustreznega prilagajanja novim razvojnim izzivom. Take motnje se izraziteje pojavljajo, kadar je otrok dalj časa v bolnici ali kadar je v kakšni drugi situaciji, kjer je v veliki meri prepuščen sam sebi. Težava, ki jo opisujete, ko otrok z glavo buta v vrata ali v zid, pa je lahko še nekoliko resnejši znak otrokovega neustreznega razreševanja razvojnih stisk.

Prepoved ne pomaga
V takem vedenju, ki kaže na otrokovo napetost, je pogosto skrit klic po ljubezni in pozornosti, včasih pa ga lahko povzročajo tudi kaki drugi zapleti v otrokovem razvoju. S samo prepovedjo takšnega vedenja otroku ne moremo pomagati iz težav. Bolj se mu posvečajte v času, ko je buden, več se ukvarjajte z njim in mu skušajte ustrezneje urediti možnost počitka, da bo lahko zaspal, še preden bo preveč utrujen. Iz vašega pisma ne morem sklepati, kateri dejavniki pri otroku ali v odnosih bi lahko pogojevali ali utrjevali opisano vedenje.

Poiščite pomoč
Če bodo otrokove težave še naprej vztrajno prisotne, vam priporočam, da se oglasite pri strokovnjaku, otroškem kliničnem psihologu ali otroškem psihiatru, ki vam bo po pregledu in razgovoru lahko ustrezneje svetoval.

dr. Vesna Markič, pedopsihiatrinja in specialistka šolske medicine

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.