Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Težave z uspavanjem dojenčka podnevi

Vprašanje: Sem mamica pet in pol mesece stare deklice, ki je zelo živahna in hkrati zahtevna. Še vedno jo polno dojim, le podnevi ji ponudim jabolčni ali korenčkov sok. Ponoči prespi celo noč že od drugega meseca dalje. Zaspi sicer šele ob 23. uri, a se zjutraj ob 6. uri nahrani in spi do 9 ali 10 ure. 

Moja težava je, da po treh ali štirih budnih urah postane sitna in zaspana, zaspi pa le pri meni v naročju. Pa še to ji ponavadi ni dovolj. Moram ji ponuditi prsi, da lažje zaspi. Ko se naje, zaspi. Ko pa jo previdno odložim na posteljico, se zbudi in začne užaljeno jokati. Poskusila sem jo dajati v posteljico, v kateri ponoči spi, še podnevi, pa se je tako glasno in krčevito jokala po 30 minut, da sem jo vzela spet ven in je spet zaspala pri meni – po petih minutah. 

Ko spi pri meni v naročju, seveda ne morem nič postoriti po stanovanju. Sem v začaranem krogu! Mnogi mi sicer pravijo, naj potrpim, da se bo to samo popravilo, a jaz čakam na ta čudež že štiri mesece. Za nekatere je to sicer malo, a zame je že celo večnost. Imate zame kakšen nasvet, kako deklico uspavati, da bi začela sama spati tudi podnevi?


Poskusite takole...
Mnoge matere bi vam zavidale, saj vaša hčerka veliko spi - 11 ur ponoči in še kakšno uro podnevi. Morda bi jo v času dnevnega spanja položili v voziček in ta čas izkoristili za sprehod ali pa bi voziček zapeljali pod drevo in bi jo uspavalo valovanje vej in listov. Če je v tem času še kdo doma, naj jo le-ta položi v posteljo, saj vas še posebno pogreša, ker dišite po mleku. Kljub temu še kdaj poskusite doseči, da se nauči sama uspavati; če vam bo večkrat jokala več kot 15 ali 20 minut, pa vam res ne preostane drugega kot preživeti čas spanja z deklico v naročju. Ne vzemite tega kot zapravljen čas; ampak kot neponovljive urice, ko ste v tesnem stiku z otrokom. Namesto da nepotrpežljivo čakate, da bo trdno zaspala, si potihem zavrtite priljubljeno glasbo, uživajte in si odpočijte tudi sami. Nobeno zlikano perilo ali pomita posoda niso vredni toliko.

Ajda Cimperman, dr. med., specialist pediatrije

Teme

  • 02.06.10@15:06:11
    Sem mamica 4 mesece starega sina. Imam popolnoma ISTO težavo. Zaspimo ob 21 uri in spi vedno v naročju ali na dojki. Če ga dam v posteljico, preden zaspi v naročju, jokamo in histerično kričimo. Spimo do 9ih zjutraj (2x vmes se podojimo). Če je lepo vreme, da grem lahko ven- potem zadrema v vozičku in je cel dan zadovoljen. Če pa sva notri, potem je samo jok in stok. Je zaspan, vendar ni variante, da bi zaspal drugače, kot z obilico kričanja, na koncu pa zaspi na dojki ali v naročju. Ne vem več kaj naj storim. Včasih grem komaj na WC, da ne omenjam kako je, ko si kuham kosilo. Ko zaspi, spi le 30 min.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.