Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Telesno kaznovanje dojenčka in malčka?

Vprašanje: Vašega strokovnega sodelavca prosim za komentar oziroma mnenje, kdaj - če sploh kdaj - dojenčka pri devetih mesecih, z udarcem po ustih kaznovati, ker noče jesti, oziroma se igra pri hranjenju tako, da brbota hrano.
 
Razumem, da so mladi zaposleni, nestrpni in utrujeni, tašče oziroma stare mame pa smo preveč občutljive na vnuke, toda: ali sploh kdaj pride v poštev telesno kaznovanje pri dojenčku? 

Vem, da je odgovor jasen, prosim vas zanj zaradi svojega vnučka.Neustrezen in nedopusten vzgojni prijem

Fizično kaznovanje otrok je neustrezen in nedopusten vzgojni prijem, ki je žal še vedno preveč razširjen. Mnogo otrok je fizično kaznovanih, mnogokrat ob tem lahko govorimo o zlorabi otroka, ki neugodno in zelo škodljivo vpliva na otrokov osebnostni razvoj. Ni dvoma, da je opredelitev proti fizičnemu kaznovanju otrok nujna.
Seveda je med otrokovim razvojem potrebno tudi usmerjanje otrokovih reakcij in vedenja, ob tem pa ima ustrezna kazen tudi pomembno vlogo. Vendar tudi tovrstno kaznovanje ni ustrezno v prvem letu otrokove starosti. Otrok v prvem letu starosti prepovedi ne razume, zato to ni čas za prepovedovanje in kaznovanje.

Sposobnost razumevanja prepovedi
Prepoved, zahteve po določeni obliki vedenja in kazen imajo smisel šele, kadar je otrok že na takšni stopnji razvoja, da zahteve lahko razume in svoje vedenje že deloma obvladuje. To sposobnost pa otrok razvija postopoma, običajno se pojavi šele proti koncu drugega leta življenja, razvija pa se ob ustrezni vzpodbudi še dolgo. Tudi takrat pa seveda kaznovanje še zdaleč ni edini pristop, s katerim pri otroku vzpodbujamo ustrezno vedenje. Z vzpodbujanjem, pohvalo in naklonjenostjo ter skrbnim nadzorom pred nevarnimi situacijami, v katere lahko pride otrok, ki je v tej starosti že samostojen v gibanju in obvladovanju prostora, bomo dosegli več kot s kaznijo. Res pa je, da mora otrok postopoma, vzporedno s svojim razvojem, sprejemati tudi omejitve.

Otrok spoznava hrano
Za primer, ki ga opisujete, vsekakor velja, da telesna kazen ni ustrezen pristop. Otrok s takim vedenjem spoznava hrano ter svoje občutke in svojo vlogo pri hranjenju. Tudi z brbotanjem se postopoma uči obvladovati tehniko prehranjevanja. Lahko pa hrano odklanja iz drugih razlogov, od povsem telesnih do čustvenih. Vsekakor ne gre za nagajanje ali nevzgojenost, saj za to sploh še ni dovolj zrel. Kazen v smislu udarca po ustih zato ne bo dosegla cilja, ki naj bi bil, če prav razumem, da bi otrok pridno in lepo jedel, temveč jo bo otrok doživel kot bolečo zavrnitev ali pretirano poseganje vase. Oboje pa povzroča otroku trpljenje in neugodno vpliva na njegov razvoj.

Kakšni so odnosi sicer?
Seveda ni isto, če je tak dogodek nekaj, kar se je dogodilo izjemoma in v milejši obliki, ali pa je to nekaj, kar se stalno ponavlja. Prav tako je pomembno, kakšen je odnos med otrokom in njemu pomembnimi osebami; koliko ta odnos temelji na upoštevanju otrokovih potreb, koliko pa na zadovoljevanju potreb odraslih, ki za otroka skrbijo.

Razlike pri vzgoji
Kljub temu, da o neustreznosti telesnega kaznovanja in prepovedovanja s kričanjem pri devetmesečnem otroku ni nobenega dvoma, pa se mi zdi pomemben tudi vpogled v to, kaj odgovor, kot je ta, poleg informacije same še vnese v odnose v družini. Iz vašega vprašanja je razvidno, da se vaši pogledi na vzgojo in nego otrok razlikujejo od
pogledov otrokovih staršev. Pogosto gre pri tem res za razliko v dejanskih pogledih na odnos do otroka in na vzgojo. Ob tem je marsikdaj prispevek starih staršev lahko zelo dragocen pri spremembi, ki jo v odnosu do otroka morata izpeljati starša. Še pogosteje pa se stališča starih staršev in staršev glede nege, vzgoje in kaznovanja pravzaprav sploh ne razlikujejo toliko, kot se potem zdi ob posameznih dogodkih.

Merjenje moči med generacijami
Kljub temu, da se starši in stari starši pogosto strinjajo o tem, kaj je dobro za otroka, prihaja včasih med njimi do merjenja moči. Lahko gre za neke vrste potegovanje - ali za avtoriteto nad otrokom ali za otrokovo naklonjenost. Razreševanje take situacije otroku v prid pa ne gre zgolj z navodili o tem, kakšna vzgoja je ustrezna. Pomemben je pogovor med starši in starimi starši in soglasje glede razmejitve njihovih vlog, ki so prav v svoji različnosti za otroka dragocene.

Delujte v otrokovo korist
Če bi moj odgovor na vaše vprašanje postal zgolj še en argument ene strani, bi v tem pravzaprav lahko zgrešil cilj, za katerega si prizadevate, to je otrokovo korist. Lahko bi namreč onemogočil odkrit in ploden pogovor med vami in otrokovimi starši. To pa bi pomenilo zamujeno priložnost za razvijanje bolj zadovoljujočih medosebnih odnosov, kjer bi fizično kaznovanje majhnega otroka povsem opustili.

Vesna Markič, dr. med., pedopsihiatrinja in specialistka šolske medicine

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.