Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Ali hojica koristi ali škodi?

Vprašanje: Zanima me, ali je hojica koristna za otrokov razvoj? Moja mama jo je uporabljala in ni bilo nič narobe, zadnje čase pa o tem slišim zelo različna mnenja; tudi da škodi zdravemu razvoju.


Razvoja se ne da prehitevati

Starši in tudi stari starši so vse bolj ambiciozni, otroku želijo vse najboljše, zato si prizadevajo, da bi bil otrokov razvoj čim hitrejši. Omeniti je potrebno, da osnovni motorični razvoj normalnega otroka v glavnem ni odvisen od naših vplivov. To pomeni, na primer, da ne moremo vplivati na to, kdaj bo otrok začel s prsti prijemati predmete, kdaj bo začel samostojno sedeti ali kdaj bo shodil. Podobno kot ne moremo vplivati, kdaj bo dobil prve zobe.

Ničesar ne pospešuje
Menim, da je uporaba hojice v smislu pospeševanja razvoja zgrešena. Res pa je, da se otroci včasih prav simpatično zabavajo v hojici. Koristna je morda tudi zato, da otroka z nečim zaposlimo, sami pa medtem lahko delamo nekaj drugega.

Ni brez nevarnosti
Posebej pa bi želel opozoriti, da uporaba hojice ni brez nevarnosti. Obstaja namreč tudi nevarnost poškodbe, otrok lahko pade, na primer po stopnicah ali če se mu koleščki hojice zataknejo ob preprogo. Opisane so bile zelo resne poškodbe glave, zato so v nekaterih državah celo razmišljali o prepovedi uporabe. Menim, da je potrebno v zvezi s hojico vedeti predvsem to, da hojica nima vpliva na to, kdaj bo otrok shodil, in da moramo otroka v hojici stalno opazovati, oziroma moramo opremo v sobi prirediti tako, da je verjetnost poškodbe čim manjša. Hojica zahteva določeno aktivnost nog, ki morda v tej starosti še ni naravna. Zato osebno odsvetujem uporabo hojice, ker menim, da je v prvem letu najbolje prepustiti otrokov razvoj naravi.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped višji svetnik

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.