Novice

Jesenska številka Pikapolonice že v prodaji!

Jesenska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Prava lega dojenčka med spanjem

Vprašanje: Kako naj dojenčka polagam spat: na trebuh, na hrbet, na boke? Slišim toliko različnega. Moja tašča pravi, da je vse kompliciranje in da so dojenčki vedno spali na hrbtu. Mene pa vseeno skrbi, da bi bilo kaj narobe. Kaj je prav in zakaj tako?

 

Na hrbtu ali na boku
Zelo dolgo so dojenčki spali le na hrbtu ali na boku. Takrat je veljalo zgrešeno prepričanje, da se dojenček lahko zaradi morebitnega bruhanja zaduši, če spi na trebuhu. 

Na trebuhu

Pred dvajsetimi leti je iz Francije prišla v modo lega na trebuhu. Zagovorniki te lege (dojenček spi brez blazine) so trdili, da je to naravna lega, saj večina sesalcev leži na trebuhu. Manj je izpahov kolkov, zmanjšana je nevarnost zadušitve med spanjem. Pravijo tudi, da se dojenčkova motorika hitreje razvija, dojenček prej pase kravice, prej sedi, stoji in shodi. Tudi poležanih glavic je manj. 

Nove smernice

Toda časi se spreminjajo. Izkazalo se je, da tudi lega na trebuhu ni optimalna. Privede lahko celo do okvar vratnih vretenc. Predvsem pa so v zadnjih letih ugotovili povezavo med lego na trebuhu in »smrtjo v zibki« (sindrom nenadne smrti dojenčka). Vse več je dokazov da trebušna lega povečuje nevarnost smrti v zibki, predvsem pri nedonošenčkih in otrocih z nevrološkimi okvarami. Raziskave kažejo, da se je ob spremenjenih smernicah glede polaganja otrok pogostost smrti v zibki zmanjšala za polovico. Zato že zadnjih pet let v Sloveniji priporočamo, da dojenčke v prvih mesecih, v starosti do 6 ali do 8 mesecev, polagamo spat samo na hrbet ali bok.

V ničemer ne pretiravajmo
Kot vidimo, se doktrina glede polaganja otrok v postelji skozi čas spreminja. Pomembno je, da v ničemer ne pretiravamo. Lege menjavamo zaradi enakomerne prekrvavitve celega telesa, saj se tudi mi med spanjem obračamo in spreminjamo telesno lego. Ponoči naj spi dojenček na boku ali na hrbtu, čez dan pa občasno, kadar je pod vašo kontrolo, lahko spi tudi na trebuhu. Kadar je buden, naj čim več leži na trebuhu, saj s tem krepi hrbtenične mišice.

Vesna Plevnik Vodušek, dr. med., specialistka pediatrije

 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.