Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Dojenček noče spati v posteljici

Vprašanje: Sem mamica tromesečnih dvojčkov, fantka in deklice. Problem je v tem, ker sem otroka navadila, da zaspi na prsih in sedaj nočeta spati v posteljici. Še posebej je problematično pri dečku. Včeraj zvečer je krčevito jokal pol ure, preden je zaspal. Lahko si mislite, kako je meni, ko poslušam njegov jok. 

Prosim vas še za kakšen nasvet, saj sem res obupana. Bo sploh kdaj sprejel svojo posteljico? 

 

Vsi otroci sprejmejo svojo posteljico
Za spremembo seveda ni prepozno. K mišljenju, da otroka morda nikdar ne bosta sprejela svoje posteljice, vas žene obup nad trenutno situacijo, iz katere ne vidite izhoda. Vendar pa vsi otroci sprejmejo svojo posteljico, prej ali kasneje. Iz vašega pisma sicer ni jasno, kje otroci prespijo noč, potem ko zaspijo na prsih, in ali se tudi ponoči zbujajo. Sklepam, da ju potem vendarle položite v njuno posteljico.

Bodite mirni
Za vas bi bilo zelo pomembno, da glede uspavanja pridobite samozavest. Če ste pred uspavanjem vselej zaskrbljeni, boste svojo nalogo težje izpeljali. Vaša ravnanja bodo premalo odločna in obupana. To pa otrok začuti. Priporočam vam torej, da se pred spanjem umirite in pridobite notranjo odločnost. Vaša ravnanja bodo morda mehka, vendar bo za njimi stala vaša trdnost.

Dvojčka motita drug drugega
Premislite, če ne bi bilo bolje, da uspavate najprej enega, potem pa drugega otroka. Predstavljam si, da otroka motita eden drugega. Če je nemiren eden, se to prenese na drugega. Poleg tega pri uspavanju ne morete biti dobro usklajeni z obema otrokoma, kar v vaša dejanja verjetno vnaša zmedenost. Tako se noben otrok pred spanjem ne počuti varnega.

Otrok naj na prsih ne zaspi
Sklepam tudi, da otroka na prsih podojite. Hranjenje otroka pred spanjem ni nič slabega. Nekateri otroci imajo pač tak ritem ali pa se na ta način umirijo. Pomembno pa je, da otrok ne zaspi na prsih. Naj se nahrani, potem pa ga položite v posteljico. Če med hranjenjem na prsih zaspi, ga mehko prebudite. Ko je enkrat v posteljici, ga ne dvigajte več, pač pa ga potolažite na druge načine, s telesnim dotikom in z glasom. To bo sprva vzbudilo protest, vendar vztrajajte. Počasi premislite o tem, da uvedete cucelj. Kar se same posteljice tiče, naj bo prijetno urejena, vedno na istem kraju in enako opremljena. Soba naj bo deloma zatemnjena in mirna.

Bojan Varjačič Rajko, dipl. psiholog in vzgojitelj
 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.