Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Pestovanje dojenčka - da ali ne?

Vprašnje: Ali je res, da otrok ve, kdaj se nosi po rokah, in potem hoče, da ga venomer pestujemo? Ali dojenček ve, kaj je razvada? Koliko pestovanja in crkljanja potrebuje otrok, ne da bi pri tem pretiravali? 

Ali ga res razvajamo s tem, ko vsakič umirimo njegov jok z našo bližino in objemom ali pestovanjem, kot trdijo nekateri?

 

Če pomoči ne potrebuje, mu ne pomagajte
Zdravi dojenčki v prvih mesecih občasno jokajo, ko so lačni, pregreti, utrujeni, osamljeni ali čutijo kakšno bolečino. Čeprav jokajočega otroka popestujemo, ni potrebno, da ga pestujemo ves čas ali ga tako celo uspavamo. Ko je otrok zaspan, pa ne joka, ga položimo v posteljico, da se sam sprosti in zaspi. Veliko lažje je tako preprečiti motnje spanja do 6. meseca, kot jih je kasneje zdraviti. Zato položite otroka v posteljo, ko je še buden, a zaspan. Naučiti se mora, da se bo uspaval sam, brez vašega naročja ali spomina na hranjenje tik pred spanjem. Včasih zato potrebuje tudi 20 minut. Ne pomagajte mu, če te pomoči pri umirjanju ne potrebuje!

Vedno se odzovite na jok
Jokajočemu novorojenčku se odzovite vedno. Do 3. ali 4. meseca ga ne morete razvaditi z nežnim zibanjem ali božanjem. Čez dan ga nosite približno tri ure v naročju, tudi če ne joka, da tako izpolnite željo po vaši bližini. S tako igro čez dan tudi podaljšate nočno spanje in skrajšate obdobja neutolažljivega joka.
Vsakega joka pa ne tolažite s hranjenjem, nočno hranjenje naj bo kratko in "dolgočasno", brez previjanja, pogovarjanja in luči. Šestmesečnemu otroku lahko položite za varnost v posteljico prijazno mehko igračko, mu pustite priprta vrata, ponoči pa ga umirite s svojo prisotnostjo ob postelji z božanjem, ne da bi ga jemali iz postelje.

Ajda Cimperman, dr. med., specialist pediatrije

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.