Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Očetovstvo moškega spremeni

Ko ženska postane mama, narava poskrbi za spremembe, ki podpirajo materinstvo. Zaradi njih je bolj osredotočena na otroka, bolj skrbna in pozorna na njegove potrebe. Nekatere naravne spremembe pa podpirajo tudi očetovstvo. Kaj vse se spremeni, da moški postane dober oče?

Nekateri moški so boljši očetje kot drugi. Bolj se posvečajo svojim otrokom, pozornejši so do njihovih potreb, bolje se z njimi povežejo in bolj skrbijo zanje. Nekateri drugi pa svojih otrok skoraj ne opazijo. Lahko so jim v napoto, ali pa jih celo zlorabljajo. Na žalost je tudi tako. Ali obstajajo kakšni biološki dejavniki, ki bi lahko razložili, zakaj so nekateri moški boljši očetje? Znanstveniki in antropologi so opravili vrsto raziskav, ki so pri moških iskale razlike v ravni hormonov, v seksualni anatomiji in v možganski aktivnosti, ki se aktivirajo ob skrbi za otroka.

O ženski vemo veliko...
Znanost že veliko ve o spremembah, ki se zgodijo v ženski, ko postane mati. Na najočitnejši ravni so to telesne spremembe – materi se razširijo boki in povečajo prsi. Očem neopazne spremembe pa se zgodijo v njenih možganih. V njeni sivi možganovini nastajajo novi nevroni in nove nevronske povezave, telo pa preplavijo višje ravni hormonov, kot je oksitocin, kar podpira in olajša povezovanje z otrokom.

... o moškem pa malo
Dolgo je veljalo, da se moško telo zaradi očetovstva ne spremeni. Zdelo se je povsem logično, saj moški ni niti noseč niti ne doji. Šele približno dvema desetletjema pa so raziskave pokazale, da tudi moški doživi hormonske spremembe ob očetovstvu. Na primer, da se mu zniža raven testosterona in poveča raven prolaktina, istega hormona, ki pri ženskah vpliva na nastajanje materinega mleka. Toda te spremembe se zgodijo le, če je oče v tesnem in trajnem stiku z materjo in otrokom. To je bil prvi namig, da na očetovstvo vpliva okolje in da se tudi moško telo spremeni, ko v njegovo življenje vstopi otrok.

Genetske analize in možganska dejavnost
Raziskave zadnjih petih let se osredotočajo na genetske analize in na možgansko dejavnost pri moškem, ki je oče. Pokazale so, da se pri preobrazbi moškega v očeta zgodijo telesne in možganske spremembe. Ključne ugotovitve raziskav so kontroverzne – kakor je vedno na vmesnem področju, kjer se prepletajo biološki in vedenjski faktorji - kljub temu pa nudijo zanimiv vpogled v moško telo.

Bolj naklonjeni do otroka
Katera biološka sila najbolj vpliva na negovalno vedenje moškega? Hormon testosteron. Vendar pa ne vpliva le testosteron. Mladim očetom se, v primerjavi z ne-očeti, zelo poveča raven oksitocina. To ni presenetljivo, saj so znanstveniki za oksitocin vedeli, da ima velik pomen pri navezovanju mladih mater na otroka. V neki študiji so povečali mladim očetom raven oksitocina v krvi in primerjali njihovo vedenje s kontrolno skupino očetov. Tisti, ki so imeli dodan oksitocin, so bili do otroka manj nenaklonjeni, manjkrat nepotrpežljivi in sovražni. Bolj predano so podpirali njegovo učenje in raziskovanje okolice. Bolje so prenašali njegov jok in bolje so razumeli, zakaj joka.

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.