Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Obiski patronažne sestre babice

Takoj po porodu, ko boste še v porodnišnici, bodo za vas in vašega novorojenčka poskrbele babice in medicinske sestre v porodnišnici. Potem pa bo prišel težko pričakovani dan, ko se boste s svojim zakladom vrnili domov. Toda čeprav vse mamice komaj čakajo na ta trenutek, je za mnoge tudi tesnoben. Kar naenkrat ni v bližini več zanesljivih oseb, ki bi vam takoj priskočile na pomoč, če vam ni dobro, če vas skrbi kaj v zvezi z otrokom ali kadar preprosto ne veste, kako naj bi prav negovali otroka. Nič čudnega, da mlade mamice komaj čakajo, kdaj jih bo doma obiskala patronažna medicinska sestra.

Kdo je?

Patronažne medicinske sestre, po izobrazbi višje ali diplomirane medicinske sestre, izvajajo na domu zdravstveno nego nosečnice in otročnice z novorojenčkom. Do njihovega obiska je nosečnica upravičena v zadnjem trimesečju nosečnosti, vendar so veliko pogostejši obiski pri otročnici in novorojenčku. Prvi obisk na domu je takoj naslednji dan po prihodu iz porodnišnice, ne glede na nedelje in praznike, zadnji pa, ko je novorojenčkov popek že zaceljen in ko patronažna medicinska sestra pomaga mladi materi in očetu novorojenčka prvič skopati. Natančnega datuma, kdaj patronažne medicinske sestre po porodu ne bo več k vam, zato ni mogoče napovedati, ker je odvisen od njene ocene, da je popek zaceljen, da je kopanje že mogoče in ali je tudi sicer vse v redu in njeni obiski na domu niso več potrebni.

Kdaj pride prvič?

To, da boste dobili prvi obisk na domu že naslednji dan po prihodu iz porodnišnice, so vam povedali že v materinski šoli (šoli za starše), opozorijo vas pred odhodom iz porodnišnice, ponekod pa vas o tem seznani tudi odgovorna patronažna medicinska sestra, ki vas obišče v porodnišnici še pred odhodom domov. Pogosto mamice zelo nestrpno čakajo, da pride patronažna medicinska sestra, toliko vprašanj v zvezi z novorojenčkom se jim zastavlja. Patronažna medicinska sestra pride na pomoč, ko je mladi materi najteže.
Običajno prvi obisk mlada mamica dočaka v prvih 24 urah po prihodu iz porodnišnice, ne glede na to, ali je nedelja ali praznik, saj v tem primeru pride dežurna patronažna medicinska sestra. Tam, kjer pa dežurstvo ni urejeno, so mamice, ki so bile odpuščene čez vikend ali na praznik, obiskane na prvi delovni dan, ki sledi. Kako pa patronažne medicinske sestre vedo, da naj vas obiščejo, saj niste nikomur nič javili? V nekaterih patronažnih službah vsak delovni dan pokličejo v porodnišnico, kjer dobijo podatke o tem, katere otročnice z »njihovega terena« bodo tisti dan odpuščene iz porodnišnice. V nekaterih regijah pa je to organizirano tako, da odgovorna patronažna medicinska sestra osebno prevzame odpuščene otročnice z novorojenčki in jih naslednji dan osebno preda patronažnim medicinskim sestram na ustreznih terenskih območjih.

Kaj pa, če...

Kaj pa, če ste Ljubljančanka, pa ste se odločili roditi v postojnski porodnišnici? Ali pa če ste kot mesto stalnega prebivališča prijavili domači naslov v Ljubljani, takoj po porodu pa ste se odpeljali za mesec dni k mami v Maribor? Če nosečnica ni rodila v regijski porodnišnici, mora patronažno službo o njenem porodu obvestiti otročnica sama ali pa njeni svojci! Enako velja, če greste po porodu stanovat kam drugam, razen seveda tam, kjer odgovorna patronažna medicinska sestra osebno prevzame odpuščene otročnice in se z njimi tudi pogovori o obisku patronažne medicinske sestre ter naslovu, na katerem bo mamica po porodu stanovala.
V prvem mesecu otrokovega življenja patronažna medicinska sestra v skladu s Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja opravi tri obiske pri novorojenčku in dva pri otročnici, kar zadostuje v večini primerov. Če pa zdravstveno stanje matere ali otroka tako zahteva, se število obiskov lahko ustrezno poveča.

Prvi obisk

Prvi obisk je običajno najdaljši in lahko traja tudi uro in pol. Zdi se, da je to veliko časa, toda po izkušnjah patronažnih medicinskih sester je to komaj dovolj za vse preglede in tudi za vprašanja, ki jih imajo mlade matere. Saj ste marsikaj izvedeli že v materinski šoli, v porodnišnici in iz literature, ki ste jo prebrali, toda »praksa« z vašim dojenčkom vam odpira še mnoga druga vprašanja. Morda se je, preden ste imeli novorojenčka, zdelo vprašanje, kako naj bi novorojenčku postrigli (ali ne postrigli?) nohte na rokah, nepomembno, toda še vsakdo - mamica ali očka - , ki je to moral opraviti prvič, je imel tremo. Nohtki so tako zelo majceni in prstki nežni, rezilo škarij pa ostro, grobo, veliko. Za povrh pa novorojenček stiska prste v peščico in nikakor ni pri miru... Opravila v zvezi z nego novorojenčka, ki bodo kmalu postala rutinska za vsako mamico in očka, so na začetku pogosto videti težavna. Laže je, če vam nekdo, ki vse to zna, pokaže zelo nazorno in nato še spremlja, kako delo opravite vi.
Na prvem obisku se patronažna medicinska sestra najprej predstavi, in če je možno, se seznani z obema staršema. Predstavite se torej svoji patronažni medicinski sestri in skušajte z njo vzpostaviti kar najboljši stik, saj bo v prijetnem in sproščenem ozračju za vse laže.

Uvodni pogovor

Patronažna medicinska sestra najprej opravi uvodni pogovor in pogleda zdravstveno dokumentacijo. Pogovor z vami in partnerjem ter zdravstveni podatki ji dajo sliko, v kakšnem okolju novorojenček živi. Seveda ne gre za nikakršno oceno, kakšne osebnosti ste vi in partner ali kako pospravljen je vaš dom, gre le za podatke, ki patronažni medicinski sestri pomagajo poiskati najboljše odločitve v pomoč novorojenčku in vam. Patronažna medicinska sestra bo želela, na primer, vedeti, kje vaš novorojenček spi, kje ga boste previjali in kje umivali. Vprašala vas bo, kako ga oblačite, kako toplo je pri vas doma, kako novorojenčka hranite, kakšne spalne navade ima, kdo vam pomaga pri negi novorojenčka, kakšno opremo imate zanj, s čim negujete njegovo kožo... Glede vsega naštetega vam bo svetovala.
Vprašala pa bo tudi po vašem počutju - telesnem in duševnem. Nikar ne mislite, da to ni pomembno. Če se mlada mamica ne počuti dobro, telesno ali duševno, tudi za novorojenčka ne more dobro skrbeti in patronažne medicinske sestre to vedo. Zato ji zaupajte, če ni vse v redu.

Nega novorojenčka

Šele po pogovoru patronažna medicinska sestra opravi nego celega novorojenčka (razvije ga in ga sleče), pri čemer še zlasti veliko pozornosti nameni barvi njegove kože, glavi, fontanelam (mečavam na glavici) in popku. Prav s popkom in njegovo oskrbo je po izkušnjah patronažnih medicinskih sester povezanih največ vprašanj in skrbi mladih staršev. Zato je ena od primarnih nalog patronažne medicinske sestre, da starše še enkrat pouči, kako naj pravilno negujejo še nezaceljeni popek in jim da vsa potrebna navodila v zvezi z njim.

Dojenje

Poleg tega patronažna medicinska sestra svetuje tudi glede hranjenja novorojenčka, pri čemer mlade mamice spodbuja k dojenju in je pri dojenju tudi prisotna. Če imate težave s pristavljanjem, če je dojenje boleče, če imate razpokane bradavice ali če so vaše dojke pogosto vroče, trde in boleče, povejte to patronažni medicinski sestri. Vzela si bo dovolj časa, da vam bo pomagala. Skupaj z vami bo še enkrat pogledala, ali pravilno pristavljate dojenčka, pokazala vam bo vaje za pravilno držo jezička, vam svetovala, kako zaščititi in negovati bradavice in vam svetovala glede iztiskanja mleka. Prav tako vam bo svetovala kako ravnati, če so dojke trde in boleče.

Umivanje in previjanje

Patronažna medicinska sestra mladi materi še enkrat pokaže pravilno umivanje novorojenčka, ki ga še ne kopamo, in ji svetuje fiziološko povijanje. V primeru, da so bile pri UZ kolkov ugotovljene nepravilnosti, pa bo mamici pokazala pravilno široko povijanje, ki zahteva dodatno pleničko, zloženo na tretjine. V zadnjem času se pogosto dogaja, da mamice fiziološko povijanje povsem zanemarijo, čeprav je zelo priporočljivo, da bi to počele do kontrolnega ultrazvočnega pregleda kolkov, ki se običajno izvaja v dvanajstem tednu otrokove starosti; v kolikor pa so bile ugotovljene nepravilnosti pri prvem UZ, pa po šestih do osmih tednih.
Patronažna medicinska sestra vas bo tudi še enkrat spodbudila, da otroka previjate pred vsakim hranjenjem, po potrebi pa tudi po njem. To bo storila zato, ker mnoge mamice novorojenčka previjejo premalokrat, le trikrat ali štirikrat dnevno.

Vprašajte!

Na prvem obisku je tudi čas, da zastavite vsa vprašanja, ki vas zanimajo. Zapišite si jih sproti, ker jih boste sicer pozabili, ko pride patronažna medicinska sestra. Prosite jo tudi za telefonsko številko, kamor jo lahko pokličete, če boste imeli težave, oziroma, vprašajte, kam pokličete za nujno zdravniško pomoč za novorojenčka ali za vas.

Pomoč mladi mamici

Mnogo ljudi misli, da je obisk patronažne medicinske sestre prvi mesec namenjen le novorojenčku, pa ni tako. Dva obiska sta namenjena prav mladi materi. Patronažna medicinska sestra skuša zagotoviti, da je vsaka otročnica deležna primerne fizične oskrbe in učinkovite psihične in socialne podpore, skuša pa tudi doseči, da bo otročnica pri oskrbi novorojenčka povsem samostojna, da se bo dobro počutila in da v poporodnem obdobju pri njej ne bo prišlo do komplikacij. Mnoga vprašanja, ki jih je vam in partnerju zastavila patronažna medicinska sestra na prvem obisku in nato tudi na naslednjih, so namenjena prav ustvarjanju slike, kako je z vami. Patronažna medicinska sestra vas seveda ne ocenjuje, ali ste dovolj dobra mati, ampak predvsem skuša ugotoviti, ali morda potrebujete kakšno pomoč.

Telesni pregled

Patronažna medicinska sestra si že med uvodnim pogovorom ustvari oceno o materinem splošnem stanju, ki jo nato še dopolni s telesnim pregledom. Preveri, če se vam pravilno krči maternica, pogleda čiščo, morebitno epiziotomijsko rano ali rano po carskem rezu ter območje zunanjega spolovila in zadnjične odprtine. Če vam je pregled intimnih delov neprijeten in če ste prepričani, da je vse v redu, lahko (na vašo odgovornost) ta pregled tudi odklonite in le ustno zagotovite, da je vse v redu. Če pa imate težave, recimo, da imate vročino, tega nikar ne zamolčite patronažni medicinski sestri, ker so zapleti po porodu lahko tudi usodni! Svetovala vam bo, s čim bi si pri majhnih težavah lahko pomagali sami, oziroma, ali ni morda potrebno, da dobite takojšnjo zdravniško pomoč. Pregledala bo tudi vaše dojke in zatem še noge. Zlasti jo bo zanimalo, ali imate edeme oziroma krčne žile. Z vami se bo pogovorila tudi o tem, kdaj pojdite prvič ven. Na koncu vam bo zmerila še krvni tlak. Če imate težave z dojenjem, vam bo potrpežljivo in strokovno svetovala. Za več nasvetov o dojenju pa lahko pogledate tudi tukaj. 

Naslednji obiski

Če je z mamico in novorojenčkom vse v redu, patronažna medicinska sestra novorojenčka obišče petkrat. Od tega sta dva obiska namenjena mladi mamici. Pri naslednjem obisku bo patronažna medicinska sestra ponovno oskrbela novorojenčkov popek ter se hkrati z vami pogovorila o življenjskih aktivnostih, ki so pomembne za otrokov psihofizični razvoj. Svetovala vam bo, katere pripomočke potrebujete za nego otroka. Če imate vprašanja, na primer, glede uporabe kenguruja, vreče za nošenje dojenčka, zibelke itd., ji jih zastavite. Za patronažno medicinsko sestro prav gotovo ni nobeno vprašanje »neumno«. Na vse, kar je za vašo ali novorojenčkovo korist, vam bo rade volje odgovorila. Tako kot vi si tudi ona želi, da bi bilo vašemu novorojenčku kar najbolje.

Prvi preventivni pregled pri pediatru

Spomnila vas bo tudi, da svojega novorojenčka prijavite na prvi preventivni pregled pri pediatru. Na začetku imajo mlade mamice toliko dela, da na to pogosto kar pozabijo. Toda vsak novorojenček mora biti pregledan pri štirih tednih starosti. Če imate možnost izbirati med več otroškimi zdravniki (pediatri), se lahko tudi o izboru posvetujete z njo. Pri izbiri naj vam bodo v pomoč vprašanja, kako dostopen je otroški zdravnik, kdaj in kje dela, ali se pri njem čaka na sprejem dolgo časa, ali je mogoče svetovanje po telefonu.
Sedaj je tudi čas, da patronažno medicinsko sestro vprašate, kar vas skrbi. Običajno so to vprašanja v zvezi z oblačenjem novorojenčka, oziroma, kako ga obleči, da mu bo ravno prav toplo, kdaj naj ga peljete na sprehod, koliko stopinj naj bo v sobi, v kateri novorojenček spi, kolikokrat naj bi ga dojili, ali naj ga za dojenje zbujate itd.

Kasneje...

In kdaj pride patronažna medicinska sestra na naslednje obiske? To vam bo povedala vsakič pred odhodom. Ponavadi natančne ure ne more povedati, ker je njeno delo na terenu pač vezano na ljudi in je pogosto nepredvidljivo, lahko pa vam pove dan in okvirno uro. Na začetku boste sicer tako ali tako doma, kasneje pa si boste gotovo že privoščili kakšen sprehod. Škoda bi bilo, če bi patronažna medicinska sestra prišla, vas pa ne bi bilo doma. Lahko pa ji tudi pustite svojo telefonsko številko in jo prosite, da vas pokliče, preden pride.

Zadnji obisk

Na zadnjem obisku bo patronažna medicinska sestra vašega novorojenčka okopala. To stori šele, ko je popek povsem zaceljen, oziroma »suh«. Prvo kopanje opravi patronažna medicinska sestra, vi pa ji pomagate in dobro gledate, ker boste poslej to opravljali sami. Saj so vam vse o kopanju povedali že v materinski šoli, toda praksa je vseeno nekaj drugega. Če vas je strah, se lahko s patronažno medicinsko sestro dogovorite za še en obisk, na katerem boste novorojenčka kopali sami, patronažna medicinska sestra pa bo v pomoč.

Sedaj je čas!

Če imate še kakšna vprašanja, je sedaj čas, da vprašate vse, kar vas zanima, ker vaše patronažne medicinske sestre nekaj časa ne bo na obisk. Na zadnjem obisku vam bo ponovno otipala vrh maternice, s čimer bo preverila, če se normalno krči, pregledala vam bo dojke in vam pomagala pri težavah z dojenjem, čeprav ste jih verjetno že uredili. Poleg tega vam bo svetovala tudi, kako naj se postopoma začnete vračati v običajne življenjske tirnice. Poučila vas bo o pomenu rednega izvajanja poporodne telovadbe, še zlasti vaj za krepitev mišic medeničnega dna. Seznanila vas bo z metodami zaščite pred nezaželeno nosečnostjo in se z vami pogovorila o spolnih odnosih po porodu. Opozorila pa vas bo tudi na pregled pri izbranem ginekologu, zelo pomemben obisk, ki ga boste opravili šest tednov po porodu.

Drugi obiski v prvem letu

V prvem letu otrokovega življenja patronažna medicinska sestra pride na obisk še trikrat, in sicer med četrtim in petim mesecem, med sedmim in osmim mesecem ter med desetim in enajstim mesecem. Če se nameravate v tem času seliti, na primer, če ste bili prvi mesec pri mami, sedaj se pa vračate domov, patronažno medicinsko sestro na to opozorite.
Po šestem mesecu otrokove starosti patronažna medicinska sestra mladi mamici svetuje, kako naj svojemu dojenčku postopoma začne dodajati mešano otroško prehrano, na obisku po osmem mesecu starosti pa ponudi nasvet, kako naj pravilno negujete otrokove prve zobe. Zadnja dva obiska sta v drugem oziroma v tretjem letu otrokovega življenja.

Pripravila: M. Č., strokovni pregled Romana Likar, dms, ZD dr. Adolfa Drolca, Maribor

Preberite si še

Teme

  • 01.04.14@09:33:43
    mene je pa patronažna že kar motila,skoraj vsak dan je prihajala.sedaj pri drugem otroku je ne mislim gledati vsak dan.naj pride 1x ali 2x dost je.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.