Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Dojenčkova teža

Ko se rodi novorojenček, ga v porodnišnici skrbno stehtajo. Novorojenčkova teža je pomemben podatek, ki neonatologu pomaga ustvariti sliko, kakšno je stanje novorojenčka in ali je potrebno zanj še dodatno poskrbeti. Novorojenček, ki ima prenizko težo ob porodu, namreč potrebuje skrbno spremljanje.

V porodnišnici vse novorojenčke redno tehtajo tudi v prihodnjih dneh. Zato ker teža pove, ali je dojenje (ali hranjenje po steklenički) dobro steklo ali ne. Težo vašega novorojenčka in dojenčka bosta v prihodnjim mesecih spremljala še patronažna sestra - babica, ki vas bo obiskovala na domu po vrnitvi iz porodnišnice, pa tudi njegov pediater na rednih pregledih novorojenčka, saj mu bo tudi to podatek, ali se dojenček dobro razvija.

V porodnišnici
Povprečen novorojenček tehta 3.500 g (in meri 50 cm). Če novorojenček tehta od 2.500 g do 4.500 g, je njegova teža v mejah normale. Prvič ga stehtajo porodne babice, tehtajo pa ga že v prvi uri po porodu.
Po porodu novorojenčka v porodnišnici tehtajo vsak dan ob isti uri. Normalno je, da teža prve dni upada, toda upada le za nekaj gramov, približno za 10 odstotkov porodne teže. Zakaj? Ko se otrok rodi, njegovo telo vsebuje odvečno vodo. To vodo novorojenčki v prvih dneh izločijo z uriniranjem. Ker pa se prve dni v materinem telesu še ne ustvari toliko mleka, da bi dojenček popil več kot nekaj kapljic kolostruma (prvega prosojnega materinega mleka, ki pa je za novorojenčka zelo dragocena tekočina), njegova teža še ne narašča.

 tehtanje_novorojencka.jpg

Prvi podoji
Prvi naval mleka mlada mati, ki doji, začuti približno četrti dan. Tedaj materine prsi postanejo občutno večje in težje, iz njih pa prične teči mleko - včasih tudi kar samo. Na ta dan mnoge matere, ki dojijo prvič in jih je strah, »ali bodo imele mleko«, težko čakajo. Ko mati četrtega dne prične bolj polno dojiti, novorojenčku končno prične telesna teža naraščati. Toda tokrat ne gre za naraščanje teže na račun vode, temveč že za rast, za razvoj novorojenčka.

Prvi naval mleka mlada mati, ki doji, začuti približno četrti dan.

Odhod iz porodnišnice
Pri novorojenčkih, ki so se rodili z dovolj veliko telesno težo, upadanje teže v prvih dneh po rojstvu in prve dni, ko bi moralo dojenje že steči, ni razlog za dodatno skrb. Pač pa bodo zdravniki še posebno skrbno spremljali vašega novorojenčka, če je imel premajhno porodno težo. Če bo potrebno, ga bodo začasno dodatno hranili. Novorojenčka iz porodnišnice ne odpustijo, dokler ne ocenijo, da je pričel lepo napredovati, zato naj vas ne skrbi, kaj bo, če je vaš novorojenček zelo lahek, dojenje pa še ni steklo. To je čas, ki je za mnoge mlade matere zelo težak - saj se jih pogosto loti občutek nemoči, ker novorojenčku ne morejo pomagati, in celo črne misli, da za svojega dojenčka niso sposobne skrbeti. Ampak le pogumno - gre za kratko obdobje adaptacije novorojenčka in matere in ko bo minilo, bo vse mnogo laže.

dojenje.jpg
Sva že doma!

Novorojenčki znova pričnejo pridobivati težo po štirih ali petih dneh življenja. Pridobivajo od 15 do 30 g na dan. Zaspani novorojenčki in tisti, ki so bili rojeni z večjo porodno težo, pogosto pridobivajo manj, za agilne novorojenčke in za novorojenčke, ki so se rodili lahki, vendar še v okviru normale, pa velja, da težo pridobivajo hitro, kot da bi čutili, da jo morajo nadoknaditi.

Prezgodaj rojen?
Če je bil vaš novorojenček rojen prezgodaj, če je bil ob rojstvu zelo lahek, če je zaspanček, ki pogosto prespi obroke, ali če sumite, da imate premalo mleka, vas bo gotovo skrbelo, ali novorojenčkova teža dovolj lepo narašča. V porodnišnici so vam pri tem pomagale sestre na oddelku za otročnice, po vrnitvi na dom pa patronažna sestra babica, ki vas bo obiskala na domu že prvi dan po vrnitvi domov, potem pa še na redne razmake. Če vas skrbi, ji svojo skrb zaupajte, in bo prihodnjič prišla s tehtnico, da bo vašega novorojenčka tehtala. Gramsko tehtnico si lahko kupite tudi sami (v nekaterih pediatričnih ordinacijah vam jo celo prijazno posodijo), ampak pazite, da ne postanete obsedeni s tehtanjem. Naraščanje teže namreč nikakor ni edini pokazatelj, ali se dojenček počuti dobro in ali se razvija pravilno. Patronažne sestre - babice in pediater, ki so izkušeni, bodo znali oceniti bolje kot tehtnica kako je z otrokom.
Če pa nameravate vseeno novorojenčka tehtati sami, potem upoštevajte, da je težo zelo težko spremljati dnevno. Dojenčki imajo tako majhno telesno težo, da že pravkar opravljeno kakanje, lulanje ali obrok dojenja bistveno spremenijo težo navzgor ali navzdol. Veliko realnejši pokazatelj dobrega razvoja je merjenje teže po dveh tednih in na prvem pregledu pri enem mesecu. Po dveh tednih naj bi novorojenček imel porodno težo + nekaj sto gramov (ali več). Če je bil vaš novorojenček ob rojstvu težak 3.200g, bo čez dva tedna verjetno težak 3.300g, pri dveh mesecih 4.530 g, pri 4 mesecih pa 6.000 g.

Po dveh tednih naj bi novorojenček imel
porodno težo + nekaj sto gramov (ali več). 

Pri pediatru
Tisti, ki bo v mesecih po rojstvu vse do prvega leta skrbno spremljal dojenčkov razvoj, bo pediater. Pediater bo tehtal vašega novorojenčka na vsakem kontrolnem obisku, toda dojenčkova teža zanj ne bo edini podatek. Vedno bo otroka pregledal v celoti in ocenil njegov splošni razvoj. Nato ga bo tudi izmeril v dolžino, saj mu razmerje med težo in dolžino pove, ali je dojenček skladno raščen.

        Teža in dolžina običajno naraščata približno enako hitro.

Pediater primernost naraščanja teže in velikosti določa po tabeli, na kateri je zarisana široka krivulja. Sredina krivulje kaže povprečje, oba robova pa normalna odstopanja. Pediater vam bo torej po meritvi rekel, da je vaš otrok, recimo, ravno prav težak in, recimo, med večjimi svoje starostne skupine.

pri_pediatru.jpg

Kot baročni angelček
O prekomerni teži pri tej starosti še ne gre govoriti, saj so mnogi lepo dojeni otroci videti kot baročni angelčki. To je normalno. Otrokova teža manj narašča, ko prehrana otroka preide na gosto hrano in ko se otrok prične samostojno gibati. Vas vseeno skrbi? Če ste vsi v družini vitki ali ravno prave postave, potem bo najverjetneje tak tudi otrok. Prekomerna telesna teža otrok je namreč zelo pogosto povezana z dednim faktorjem in s prehranskimi navadami, ki jih otrok dobi v družini. Če pa je otrok prelahek, bo pediater začel iskati vrzok. 

Nedonošenčkom teža narašča, vendar je pri primerjanju
otrokove teže s krivuljo povprečja treba upoštevati,
koliko prej je bil otrok rojen.

Če je bil vaš nedonošenček, na primer, rojen s 36 tedni, bo njegova teža šele pri starosti štirih tednov na tisti točki, kot jo ima na pravi rok rojeni otrok že ob rojstvu.

okrogel_dojencek.jpg

Tabele
Če je otrok zdrav in če pediater pravi, da se lepo razvija, ni potrebe, da vas skrbi njegova teža. Če pa bi vseeno radi vedeli, kako je z vašim otrokom glede na povprečje enako starih otrok, poglejte v spodnjo tabelo. Ena tabela je za deklice, druga za dečke. Močnejša črta označuje točko rojstva, tedni pred rojstvom pa so namenjeni ocenjevanju teže za nedonošenčke. Kot smo že povedali, se pri nedonošenčkih vedno odšteje toliko tednov, kolikor prej je bil otrok rojen. Diagrama kažeta povprečje otrok, kar pomeni, da je 50% otrok nad sredinsko črto, 50% pa pod njo. Izven črte diagrama je zelo malo dojenčkov, le nekaj odstotkov.

Naraščanje teže
Dojenčkova teža se bo do šestega meseca, ko ga bomo pričeli privajati na gosto hrano, hitro večala. Pri šestih mesecih se bo več kot podvojila. Deklice bodo v povprečju tedaj tehtale 7,2 kg, dečki pa 7,8 kg. Normalne vrednosti teže pa so za deklice od 5,5 kg do 9,8 kg in za dečke od 5,8 kg do 10,5 kg.

Dojenčkova teža v prvih šestih mesecih zelo hitro narašča. Toda v prihodnjim mesecih se bo to naraščanje ustavilo. Petletni dečki in deklice, na primer, tehtajo od 13,5 do 26,5 kg.

Tabela naraščanja težetabela_teza3.JPG

Pripravila: Maja Črepinšek

Save

Save

Save

Save

Preberite si še

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.