Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Dojenčkov razvoj: 1. mesec

Vsak otrok pri spanju, hranjenju, telesnem razvoju in učenju novih spretnosti sledi lastnemu urniku razvoja - toda obstajajo tudi skupni okvirji, skupni urniki razvoja, ki mu z zamikom nekaj mesecev navzgor ali navzdol sledi večina otrok.

Zdravje 
Edini, ki je usposobljen za spremljanje in zdravljenje vašega otroka, je zdravnik specialist pediater. Na voljo so pediatri, ki delajo v zdravstvenih domovih ali v zasebnih pediatričnih ordinacijah. Predno izberete pediatra, se pozanimajte o možnostih, ki vam jih lahko nudi. 
Vprašajte za: naročanje ob uri, dosegljivost izven ordinacijskega časa, nadomeščanje v primerih odsotnosti, možnost obiska na domu, možnost nasveta po telefonu, ali opravljajo sistematske preglede, redna cepljenja... Vprašajte tudi za cenik. 
Ob koncu prvega meseca bo vaš otrok opravil prvi pregled pri pediatru. V otrokovem prvem letu si bodo sistematski pregledi sledili na tri mesece, poleg tega bo otrok opravil tudi cepljenja. Pediater je boljši izbor kot družinski zdravnik, ker je specializiran za bolezni majhnih otrok.

Hranjenje
Materino mleko je za dojenčka najboljša hrana. V primeru, da dojenje ni možno, otroka hranimo s prilagojenim mlekom po predhodnem posvetu z otrokovim pediatrom. Novorojenčka dojimo vsakič, ko pokaže, da je lačen. Dojenček postopoma vzpostavi redni urnik hranjenja. Če imate težave pri dojenju, poiščite pomoč pri svojem pediatru, patronažni sestri, ki vas obiskuje na domu, ali pri svetovalkah za dojenje, ki brezplačno svetujejo po telefonu. Dojenčku od enega meseca starosti je potrebno dodajati preparat vitamina D zaradi preprečevanja rahitisa.

Čuti in vedenje 
Novorojenček z vohom zaznava vonj svoje matere, zato je pomembno, da v tem obdobju mati ne uporablja močnih dišav. Umirjajo ga višji glasovi in nežna glasba. Pri mesecu in pol se že odziva na tihe zvoke. Ob glasnih zvokih pa se vznemiri. Ko zagleda svetlobo, zamežika. Ob ogovarjanju se oglaša z gruljenjem. Novorojenčki se razlikujejo po številu prespanih ur na dan.

Gibalni razvoj
Ko novorojenčka položimo v trebušno lego, dvigne glavico od podlage in jo obrne na drugo stran. Prisoten je refleks prijemanja.

Pripravila: Maja Črepinšek

Preberite si še

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.