Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Dojenčkov razvoj: 3. mesec

Vsak otrok pri spanju, hranjenju, telesnem razvoju in učenju novih spretnosti sledi lastnemu urniku razvoja - toda obstajajo tudi skupni okvirji, skupni urniki razvoja, ki mu z zamikom nekaj mesecev navzgor ali navzdol sledi večina otrok.

Hranjenje 
Pojavljajo se rednejši vzorci hranjenja. Dojenček že pokaže z jasno razpoznavnim jokom, da je lačen. Lahko se prične pojavljati »popoldanska utrujenost«, zaradi katere je dojenček, ki se mu je tistega dne že zgodilo veliko, vsak popoldan siten in jokav.

Čuti in zaznava
Oglaša se s smehom in veselimi kriki, kadar se mu približate in ga prijazno ogovarjate. Ima že različne izraze obraza. Nekateri dojenčki se, kadar jih prijazno ogovarjamo, tako glasno smejijo, da kar vriskajo. Če se dojenček ne odziva, opozorite na to pediatra.
Dojenček je že zmožen osredotočiti svoj pogled na predmet, ki mu ga pokažete, ne ostane pa dolgo pozoren nanj. Vidi ga, če mu ga premikate na ustrezni razdalji, in mu sledi z očmi. Če ni tako, otrok potrebuje pregled pri pediatru. Na začetku tretjega meseca se otrok oglaša z raznovrstnimi glasovi in pri tem menja višino in jakost glasov. Spi manj časa, vendar se po številu prespanih ur dojenčki med seboj močno razlikujejo.

Gibanje
Kadar leži na trebuščku, se naslanja na podlahti. Če mu v dlan položimo kakšen predmet, ga prime z refleksnim, nezavednim prijemom. Rad se igra s svojimi rokami. Opazuje jih pred očmi in jih raziskuje z usti. Če mu pokažete igračo, rokice sprva že usmerja proti igrači, proti koncu tretjega meseca pa se igrače že dotakne in jo tudi že prime.

Zdravje
Opravite drugi sistematski pregled pri pediatru.

Pripravila: Maja Črepinšek

Preberite si še

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.