Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Dojenčkov razvoj: 5. mesec

Vsak otrok pri spanju, hranjenju, telesnem razvoju in učenju novih spretnosti sledi lastnemu urniku razvoja - toda obstajajo tudi skupni okvirji, skupni urniki razvoja, ki mu z zamikom nekaj mesecev navzgor ali navzdol sledi večina otrok.

Hranjenje 
Na rednem pregledu med petim in šestim mesecem bo pediater otroka pregledal in se odločil, ali je že dovolj zrel za začetek hranjenja s prvimi pretlačenimi kašicami. Uvajanje nove hrane poteka počasi. Hitrost naj narekuje dojenčkova reakcija. Dojenčka pa kljub uvajanju hrane še vedno dojite. Sprva delno ob vsakem obroku in polno zjutraj, zvečer ali ponoči.

Spanje

Nekateri dojenčki že zmorejo prespati vso noč brez prebujanja. Poskusite čez dan preživeti čim več časa na prostem, pozno popoldan in zvečer pa umirjajte dogajanje in izvajajte redno rutino pred spanjem.

Telesni razvoj

Dojenček v legi na trebuhu že posega po igrački z eno roko, pri tem se opira na drugo roko. Doseči poskuša tudi igračke, ki visijo nad njegovo previjalno mizo ali posteljico. Ko igračo ali katerikoli drugi predmet doseže, ga najprej razišče z usti. Seveda pa igrače tudi obrača in si jih ogleduje. Z različnimi predmeti tolče in ropota, da bi nalašč proizvedel zvok, nad katerim je navdušen. Kadar zasliši zvok ali glas od kje drugje, obrača glavico, da bi našel vir.

Govor
Pogovarjajte se z njim mirno, prijazno, poimenujte to, kar otrok sliši in vidi. Poimenujte ljudi in predmete, ki jih pozna. Opisujte to, kar delate.

Značilno vedenje

Na vsakega človeka, ki ga prijazno ogovori, se odziva s pozitivnimi čustvi, nasmehom, mahanjem z ročicami.

Pripravila: Maja Črepinšek

Preberite si še

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.