Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Dojenčkov razvoj: 6. mesec

Vsak otrok pri spanju, hranjenju, telesnem razvoju in učenju novih spretnosti sledi lastnemu urniku razvoja - toda obstajajo tudi skupni okvirji, skupni urniki razvoja, ki mu z zamikom nekaj mesecev navzgor ali navzdol sledi večina otrok.

Hranjenje
Pričnite uvajati zelenjavne in sadne kašice. Vsak teden otroku ponudite eno novost in opazujete reakcijo zaradi morebitnih alergij, ki jih boste opazili kot kožne izpuščaje ali lise, pa tudi kot prebavne težave. Če opazite težave zaradi hrane, začasno prenehajte z uvajanjem tiste hrane (recimo, korenčka) in to povejte otrokovemu pediatru na prvem naslednjem pregledu. Čez mesec dni poskusite z isto hrano znova in zopet opazujte otroka. Lahko se zgodi, da v drugem poskusu ne bo več težav, lahko pa, da ste z dobrim opazovanjem že zelo zgodaj odkrili hrano, ki vašemu otroku ne ustreza, s čimer ste mu zelo pomagali. 

Prvi zob
Morda boste opazili, da otrok slabše spi in več joka, morda pa tudi ne boste opazili ničesar, dokler se na otrokovi čeljusti ne pokaže napeta rdeča pikica z belim vrhom. Prvi zobki so enke zgoraj ali spodaj. So zelo ostri. Dojenček si želi žvečiti karkoli, ker išče nekaj, kar bi mu pomagalo. Pri dojenju vas bo morda nehote ranil, toda zaradi tega vam ni treba nehati dojiti, saj dojenček ne grize več, ko zazna, da vas to zaboli (umaknite bradavico in mu povejte, naj ne grize). 

Zdravje
 Opravite tretji sistematski pregled pri pediatru.

Telesni razvoj
Zmožen je sedenja, pri tem se opira na rokice pred seboj. Če ga pustimo ležati na hrbtu, se lahko že sam obrne na trebuh. Predmete prijema s celo dlanjo. Igračo je že zmožen prelagati iz roke v roko. Če se pokrije z odejo po obrazu, jo zna že tudi potegniti z obraza. Če mu ponudite igračo, bo proti njej stegnil obe roki. Dosegel jo bo, ker dobro vidi in ker že zna prijeti predmet. Kadar mu igrača pade iz rok, gleda za njo. Če mu igračo vzamete, se razjezi.

Duševni razvoj in govor
Kadar ga kdo ogovarja, ga pozorno opazuje. Pri svojem govoru pričenja spreminjati tone glasu, kot da bi pel. Zmožen je že tudi spreminjati moč, višino in dolžino glasov. Nekateri dojenčki že pokažejo, da ločijo med znanimi in neznanimi obrazi. Če mu pokažete njegovo podobo v ogledalu, jo z zanimanjem opazuje, nato se ji nasmeji. Spi približno 16 ur.

Pripravila: Maja Črepinšek

 

Preberite si še

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.