Novice

Jesenska številka Pikapolonice že v prodaji!

Jesenska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Plastični izdelki lahko škodijo otroku

Marsikateri izdelek pri vas doma vsebuje kemikalije, ki škodijo zdravemu razvoju dojenčka, malčka in otroka. Nevarni so predvsem ftalati, družina kemičnih spojin, ki se uporabljajo v industriji plastike. Nahajajo se mnogih predmetih, ki nas obdajajo vsak dan, zato se jim je zelo težko povsem izogniti.

dojencek_plastika_obdan.jpg

Najdemo jih v skoraj vseh plastičnih izdelkih, plastični embalaži za hrano, igračah, plastičnih kuhinjskih posodah, kozmetiki, predmetih za osebno nego... Težava je, ker lahko plastični izdelki oziroma ftalati v njih učinkujejo kot hormoni in vplivajo na pravilen razvoj in zdravje otroka. Plastični izdelki lahko škodijo otroku, saj raziskave dokazujejo, da povečujejo verjetnost kardiovaskularnih bolezni in diabetesa, da vplivajo na otrokov govori razvoj in na razvoj njegovih motoričnih spretnosti, ki jih potrebuje ne le pri športu ampak tudi v vsakdanjem življenju.

dojencek_glirze_zogico.jpg

 Pazite pri nakupu stekleničke za dojenčka, malčkovega krožnika in žličke,
                         posodic za njegovo hrano, igrač, oblačil.

dojencek_zlica_veliko_otrok.jpg

Ftalatom se je sicer res skoraj nemogoče izogniti v celoti, vendar lahko z naslednjimi ukrepi bistveno zmanjšamo svojo izpostavljenost:

Omejite uporabo plastičnih posod v kuhinji. Uporabite raje steklene, keramične in kovinske posode za hrano in pijačo.

Kupujte hrano, ki ni v plastični embalaži.

Plastičnih posod ne postavljajte v mikrovalovno pečico. Ne perite jih v pomivalnem stroju, ker oboje povečuje »odtekanje« kemikalij.

Izločite vse odišavljene predmete za dom, ker skoraj vsi vsebujejo ftalate.

Spoznajte naravno kozmetiko in predmete za osebno nego.

Izdelajte sami naravne kozmetične pripravke iz sestavin, kot so med, olivno olje, jedilna soda, kis, sol, limona... Sami lahko pripravite šampon, kremo za obraz in telo, vlažilni tonik... Veliko lažje je, kot si mislite. Pa še prihranili boste.

Uporabljajte naravna čistila kot so kis, soda in limonin sok.

Pogosto si umijte roke z milom in vodo.

• Pazite pri nakupu stekleničke za dojenčka, malčkovega krožnika in žličke, posodic za njegovo hrano, igrač, oblačil.


Prav vsem škodljivim kemikalijam v okolju se je težko izogniti, a zakaj bi otroku kupili radirko ali plastično igračko, ki diši po jagodah, če se zavedamo, da plastični izdelki lahko škodijo otroku, še zlasti verjetno, če imajo dodan vonj.

istock_163640644.jpg
 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.