Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Dojenčkov razvoj: 7. mesec

Vsak otrok pri spanju, hranjenju, telesnem razvoju in učenju novih spretnosti sledi lastnemu urniku razvoja - toda obstajajo tudi skupni okvirji, skupni urniki razvoja, ki mu z zamikom nekaj mesecev navzgor ali navzdol sledi večina otrok.

Hranjenje
Dojenček bo verjetno sedaj jedel že tri dnevne obroke, dojenje pa bo le za dopolnilo in kot nočni obrok. Pomembno je, da otrok uživa zrničasto hrano, ki jo pretlačimo z vilicami.

Čuti in zaznava
V prvem letu se vid pospešeno razvija. Otrok lahko določi, od kod prihaja zvok. Opazili boste, da se hitro obrne v pravo smer. Novi ali neznani predmeti ga zelo zanimajo in jih skuša zaznati z vsemi čutili. Prijemlje jih, jih vrže po prostoru ali na tla, z njimi tolče in jih daje v usta. Uživa v telesnih stikih. Všeč mu je masaža. V banji praviloma zelo uživa - nekateri pa se lahko zelo bojijo vode. Všeč mu je, če lahko tolče po vodi, da voda kar škropi. Eksperimentira z glasom, kriki, vriski… Všeč mu je, če lahko iz varnega naročja opazuje vse dogajanje doma in zunaj. Noče več ležati v globokem vozičku, ker ne more videti, kaj se dogaja.

Govor
Otrok ponavlja zloge in zaporedja zlogov (aja, dada, amama...).

Telesni razvoj

Sedaj nekaj trenutkov že lahko sedi povsem brez opore. Igra se tako, da dosega in prijema predmete, ki mu jih položite na doseg rok. Če kakšne igrače ne more doseči, zajoka. Ko pa predmet ali igračo prime, z njo pogosto tolče in jo trese. Pogosto prime v vsako roko eno igračo. Ko bo gledal za žogo, boste opazili, da jo je že zmožen opazovati v kotaljenju.

Značilno vedenje
Rad se opazuje pred ogledalom. Čez čas se skuša dotakniti svoje podobe.

Pripravila: Maja Črepinšek

 

Preberite si še

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.