Novice

Jesenska številka Pikapolonice že v prodaji!

Jesenska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Dojenčkov razvoj: 9. mesec

Vsak otrok pri spanju, hranjenju, telesnem razvoju in učenju novih spretnosti sledi lastnemu urniku razvoja - toda obstajajo tudi skupni okvirji, skupni urniki razvoja, ki mu z zamikom nekaj mesecev navzgor ali navzdol sledi večina otrok.

Telesni razvoj
Dojenček sedaj že dobro sedi, čeprav se lahko še bočno zvrne. Iz ležanja se je že zmožen sam dvigniti v sedeči položaj. Veliko se jih že plazi po trebuhu ali kobaca po štirih, pa tudi vstaja ob opori. Pričenja se obdobje raziskovanja prostora. Čas je, da zaščitite stopnice in vrata ter da odstranite predmete, ki bi se lahko prevrnili na malčka. Odstranite tudi vse majhne igračke, ki bi jih otrok lahko požrl, kar je še posebno nevarno pri malčkih s starejšimi sorojenci - ti imajo veliko majhnih igrač. Dojenček je namreč že zmožen prijeti tudi drobne predmete, ker že zmore pincetni prijem, prijem s palcem in kazalcem. Zmožen je že tudi prijeti za vrvico, da bi potegnil k sebi igračo. Če zasliši zvok, pravilno določi vir.

Značilno vedenje
Strah pred tujci, ki se povečuje že nekaj mesecev, postane izrazit. Dojenček se ne smeji več vsakemu prijaznemu odraslemu. Sedaj je veliko bolj zadržan. Bati se prične tudi tistih družinskih članov, ki jih ne pozna iz domačega gospodinjstva, recimo, babic in dedkov. Izrazit postane tudi »ločitveni strah«, ki ga dojenček občuti, kadar mati zapusti prostor, pa čeprav samo zato, da gre na stranišče. To ni dober čas za uvajanje varuške, tudi če bo varuška babica, ker je dojenček močno vezan na eno samo osebo. Če ga ločimo od mame, joče. Dojenček se ne boji, ker bi bil razvajen, temveč je to normalna razvojna stopnja. Res pa je, da je nekoliko laže dojenčkom, ki so pogosteje v družbi drugih ljudi in ne le v družbi matere, s katero preživijo cel dan sami. Dojenček je sedaj že zmožen bolj zapletenega dojemanja, recimo, iskanja skrite igračke, če nas je videl, kako jo skrivamo (recimo, pod odejo). 

Zdravje
Opravite četrti sistematski pregled pri pediatru.

Pripravila: Maja Črepinšek
 

Preberite si še

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.