Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Dojenčkov razvoj: 10. mesec

Vsak otrok pri spanju, hranjenju, telesnem razvoju in učenju novih spretnosti sledi lastnemu urniku razvoja - toda obstajajo tudi skupni okvirji, skupni urniki razvoja, ki mu z zamikom nekaj mesecev navzgor ali navzdol sledi večina otrok.

Hranjenje
Dojenček se vedno več giblje. Sedaj potrebuje dnevno od 750 do 900 kalorij, pri čemer jih pol dobi s hrano, drugo polovico pa z dojenjem ali s formulo. Če je le mogoče, še vztrajajte pri dojenju. Nekateri dojenčki pa v tej starosti sami opustijo dojenje - če je tako pri vas, spoštujte otrokovo odločitev. Bodite pozorni na zadostno raven železa v dojenčkovi prehrani, še zlasti, če je le določeno hrano, drugo pa še zavrača. Pogovorite se o vašem primeru s pediatrom. Pediater bo tudi ocenil, ali je vaš dojenček dovolj težak (ali morda pretežak).

Značilno vedenje
Če bo le mogoče, bo dojenček skušal sneti kapico ali klobuček in ga vreči po tleh. Tisti, ki se radi kopajo, bodo zelo uživali v banji, kjer pa jih ne smete pustiti same niti za trenutek, ker so se dojenčki zmožni utopiti že v 4 cm vode. Čeprav vaš dojenček že zelo dobro sedi, je v vodi še vedno mogoče, da mu zdrsne zaradi vzgona. Otroci te starosti obožujejo igračke v banji. Še posebno so priporočljive posodice za prelivanje vode. Zelo rad zbuja pozornost okolice. Očitno ve, kako mu je ime, in se nanj odzove. Če mu rečete, naj pomaha »pa-pa«, vas bo oponašal. Če pa bo hotel, da ga dvignete, bo to pokazal tako, da bo iztegnil roke proti vam.
 
Spanje
Spi približno 15 ur. 

Telesni razvoj
Iz ležečega položaja se lahko samostojno dvigne v sedenje. Ob opori hodi. Učenje hoje z vodenjem za roke je za otroka škodljivo. Najbolj naraven in zanesljivo učinkovit način učenja hoje je kobacanje po štirih! V igri zmore igračo premikati vodoravno naprej in nazaj. Kadar ga prosite, naj vam poda kakšno igračko, jo ponudi, nato pa ne izpusti. Če mu pomagate, zmore piti iz skodelice.

Govor
Dojenček veliko več čeblja. Ponavlja glasove po dvakrat in več, recimo: da-da, da-da. Otrok že razume nekaj besed. Če ga kdo pokliče, obrne glavico in ga pogleda. Prepozna veliko predmetov iz svoje domače okolice. Če ga vprašate, kje so, obrne glavo in jih pogleda. Razume besedi »ne« in »pridi« ter podobna preprosta navodila, vendar jih ne upošteva vedno. Dobro posluša in oponaša zvoke iz okolice. Oponaša nekaj glasov, pa tudi nekaj besed že zna, recimo, mama, ata, pa-pa.

Pripravila: Maja Črepinšek

Preberite si še

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.