Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Dojenčkov razvoj: 12. mesec

Vsak otrok pri spanju, hranjenju, telesnem razvoju in učenju novih spretnosti sledi lastnemu urniku razvoja - toda obstajajo tudi skupni okvirji, skupni urniki razvoja, ki mu z zamikom nekaj mesecev navzgor ali navzdol sledi večina otrok.
 

Zdravje
Opravili boste peti, zadnji sistematski pregled prvega leta. Zdravnik bo preveril tudi otrokov vid, sluh in razvoj in vas morda poslal na dodatne preglede. Naslednji sistematski pregled bo pri 18. mesecih. Pediater vas bo vprašal med drugim tudi, kako boste uredili varstvo po izteku porodniškega dopusta. Če gre otrok v jasli, bo preverjal tudi vse dejavnike, ki bi lahko motili potek varovanja otroka ali ostalih otrok v skupini. Po vstopu v vrtec se pediatri z večino otrok, zaradi obiskov ob različnih boleznih, srečujejo pogosto vse do treh let. Dobro je, da otroka pregleduje vedno isti zdravnik, saj bo tako lažje dopolnjeval podatke o otroku in lažje svetoval glede bolezni. 

Hranjenje
Otrok naj čim več je sam, čeprav bo zaradi tega umazan on sam, miza, tla in morda celo stene. Toda to je pot, da se nauči jesti samostojno. Enoletnik zna že prijeti žlico in z njo zajeti hrano, ni pa pri tem še spreten. Velikokrat mu hrana uide z žlice, pa tudi ust ne zadane vedno. Zato pa hrano že žveči.
Spanje: Enoletniki se pogosto upirajo odhodu v posteljo, ne glede na to, ali gre za dnevni počitek ali za nočni spanec. Spi 13 do 15 ur.

Telesni razvoj
 
Če ga držite za eno roko, že hodi. Če želi doseči igračo, ki jo zagleda med hojo, izpusti vašo roko. Dobro kobaca po štirih. Drobne predmete prijema s palcem in kazalcem s pincetnim prijemom. Dobro prime in odvrže majhen predmet, zato mu je všeč igra, pri kateri meče drobne predmete v škatlo. Če mu ponudite barvice, že oponaša risanje po papirju in čečka.

Vedenje in igra
Če mu skrijete igračo, jo najde. Zmore že iskati igrače izven vidnega polja. Če ga prosite za določeno igračo, vam jo izroči. Med oblačenjem pomaga. Poda plenico ali nogavičke. V igri rad oponaša, recimo, mežika, pokašljuje, iztegne jezik… Zelo rad opazuje odrasle, še raje pa druge otroke. Kadar kaj želi, pokaže s prstom in se oglasi »eeehh«. Mami prinaša predmete, ki so mu všeč.

Govor
Sledi besedam, ki jih razume. Razume preprosta navodila, na primer, »daj mi to«. Veliko se oglaša. Pokliče »mama«, »ata«. Poskuša ponoviti nove besede.

Pripravila: Maja Črepinšek

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.