Novice

Jesenska številka Pikapolonice že v prodaji!

Jesenska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Začetki dojenja

Pravijo, da je dojenje najbolj naravna stvar na svetu. Saj je… toda to še ne pomeni, da gre na začetku zlahka in kar samo po sebi. Prav nasprotno. Skoraj vse mlade matere vam bodo povedale, da so imele na začetku z dojenjem težave, da sploh ni šlo gladko, da so se ob dojenju počutile nelagodno in da je bilo tudi boleče. Tako pa je le, dokler dojenje ne steče gladko. Gladko pa bo steklo veliko hitreje, če se boste izognili najpogostejšim začetniškim težavam. Kdor več ve, mu je laže!

Takoj po porodu

Dojenje je sicer vsajeno globoko v materi in v novorojenčku, toda na začetku se morata pravilnega dojenja oba šele priučiti. Čisto prvi korak storite že takoj po porodu. Komaj bo novorojenček rojen, že vam ga bo babica položila na golo kožo trebuha ali prsi. Novorojenček, za katerim je dolgo in nevarno potovanje, se tam počuti najudobneje in najbolj varno. Običajno preneha jokati. Ko vam ga položijo na trebuh, vas bodo preplavili najrazličnejši občutki. Sreča, ponos, olajšanje, začudenje… lahko pa tudi odpor ali jeza in nato občutek krivde zaradi odklanjanja. Vsa ta čustva so normalna in se jih ni treba sramovati. Jezo in odpor čutijo še posebno mamice, za katerimi je dolg, zelo naporen in zelo boleč porod. Občutek bo kmalu minil, zamenjala pa ga bodo bolj pozitivna čustva.
Pričnite takole: novorojenčka stisnite k sebi in ga ljubkujte. Opazujte ga, ogovarjajte, božajte, poljubite. Pričnite navezovati stik z malim nebogljenčkom, ki bo v vsem povsem odvisen od vas. Tistim, ki čutijo do novorojenčka odpor, bo ljubkovanje pomagalo vzpostaviti topel stik.

Pol ure po porodu

Približno pol ure po porodu vam bo babica svetovala, da pristavite novorojenčka k prsim. To je zelo pomembno, ker strokovnjaki ugotavljajo, da je zgodnje pristavljanje k prsim velika spodbuda za nastajanje mleka v materinih prsih in da hkrati spodbuja dojenčkov sesalni refleks. Na začetku se vam bo zdelo, da mleka nimate, kajti iz bradavic na začetku teče le prosojna tekočina, kolostrum. Mati narava že ve - sestava prvega mleka je natanko takšna, kot jo novorojenček potrebuje. Na začetku novorojenček popije zelo malo, zato pa pogosto. Njegov želodček je namreč tako majcen kot oreh! Najbolje bo, da se mu prilagajate in ga dojite tako pogosto, kot bo želel. Opazujte ga, da bi se naučili, kakšne znake daje, kadar je lačen.
Pri prvem dojenju dojenčka umaknite s prsi že po desetih minutah sesanja na vsaki bradavici, čeprav bi si morda želeli daljšega dojenja že kar takoj na začetku. Zato, ker vas bodo sicer precej verjetno prehitro pričele boleti bradavice. Tudi vaše telo se mora šele privaditi na dojenje, ne le novorojenčkovo. Učita se oba!

Štirje dnevi v porodnišnici

V porodnišnici vas bodo spodbujali k dojenju, vas redno ob vizitah spraševali, če že imate mleko in to tudi zapisali na vaš karton, redno tehtali novorojenčka, da bi preverili, ali mu je že začela naraščati teža, in vam pomagali pri pravilnem pristavljanju. Veliko jim bo do tega, da bi porodnišnico zapustili kot doječa mati. Če pa osebje samo ne bo dalo pobude za dojenje (kar je le malo verjetno), jih pač vi sami prosite za pomoč, saj so za dajanje pomoči pri začetku dojenja dobro usposobljeni.
Če bi se zgodilo, da dojenje v porodnišnici ne steče, lahko za pomoč prosite še patronažno sestro, ki vas bo obiskala na domu takoj po vrnitvi iz porodnišnice. Patronažna sestra babica vas bo opazovala, kako pristavljate otroka k prsim in kako dojite. Pa ne za to, da bi vas ocenila, temveč zato, ker zunanji opazovalec laže vidi, kaj bi lahko bilo vzrok vaših težav z dojenjem. Lahko pa tudi pokličete svetovalke, ki nudijo brezplačno pomoč za dojenje tudi po telefonu.

Dojenje po korakih

Namestite se udobno. Podprite si hrbet in roke z blazinami, tudi z blazino v naročju. Dvignite noge na pručko. Popijte kozarec vode, drugega si prinesite na doseg roke.

Dojenčka položite na bok.
Dojenčka položite na bok, tako da bo njegov trebušček pritisnjen na vašega. Njegovo uho, rama in bok morajo biti v ravni črti. Podprite mu glavico in hrbet, ritko mu pritegnite k sebi.

Naravnajte mu glavo. Dojenčkov nosek mora biti usmerjen v vašo bradavico. Tako mora nagniti glavico in pošteno odpreti usta, da lahko z usti prekrije vso vašo bradavico in avreolo.

Vodite ga. Počakajte, da dojenček na široko odpre usteca, potem pa ga vodite, da bo dobro zgrabil bradavico in avreolo.

Položaj ustnic. Dojenčkova spodnja ustnica mora biti obrnjena navzven, z obema ličkoma pa se mora na vsaki strani dotakniti vaših prsi.

Sesalni gibi. Na začetku podoja dojenček naredi nekaj hitrih sesalnih gibov, potem pa se bo sesanje umirilo in postalo ritmično, kar boste opazili kot ritmično premikanje čeljusti in celo ušesa. Podpirajte mu glavico, nikar pa mu je preveč ne tiščite v prsi, ker mora med sesanjem dihati skozi nosek.

Preneha, pa spet začne. Ko se doji že nekaj časa, občasno zastane, si za trenutek oddahne, pa spet nadaljuje. Ko pa je dojenček sit, spusti bradavico iz ust in postane zelo zaspan.

O najpogostejših težavah pri dojenju vam naša svetovalka za dojenje svetuje tukaj.

Pripravila: Maja Črepinšek

Preberite si še

 • Dojenčkova teža

  Teža novorojenčka in dojenčka je to pomemben podatek, ali se otrok dobro razvija.

 • Nasveti o dojenju

  Izkušena svetovalka za dojenje odgovarja na najpogostejša vprašanja pri težavah z dojenjem.

 • Prva spominska knjiga

  Ali ne bi bilo lepo za vedno ujeti nekaj sladkih spominov na otroka, ko je bil še čisto majhen dojenček? Ob tem pa še spremljati njegov razvoj po mesecih?

 • Mastitis in bolečine v dojkah

  Mastitis je vnetje mlečnih žlez, kar občutite kot hudo bolečino v prsih ali na delu prsi.

 • Boleče prsne bradavice

  Na začetku dojenja skoraj ni mamice, ki bi se lahko izognila bolečim bradavicam.

 • Prvi pregled novorojenčka

  Vsi novorojenčki so prvič temeljito pregledani v 24 urah po rojstvu. Kaj pregledujemo?

 • Obiski patronažne sestre babice

  Patronažna sestra babica vas bo prvič obiskala na domu dan po prihodu iz porodnišnice, ne glede na nedelje in praznike.

 • Dojenček poliva mleko

  Zakaj dojenček po vsakem hranjenju izbruha del mleka, ki ga je prej tako hlastno pil? Ali je v njem sploh še kaj ostalo?

 • Dojenčkov razvoj: 1. mesec

  Značilnosti dojenčkovega razvoja v 1. mesecu.

 • Nočno dojenje me izčrpuje

  Do šestega meseca sem dojila ponoči enkrat, pri osmih mesecih pa vse pogosteje. Ali naj odneham dojiti?

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.