Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Kako biti dober oče?

Gotovo si vsakdo želi biti dober oče. Ampak kaj je tisto, kar moškega naredi za dobrega očeta? Poglejmo, kako dobrega očeta vidijo ženske - kot partnerke, kot bodoče matere in kot mlade matere. Članek je sicer namenjen moškim, toda najbolje bo, da članek s 30 idejami za »dobro očetovstvo« prebereta oba partnerja. Morda boste ob branj dobili še kakšno zamisel, ki bo izboljšala vajin odnos, oziroma vaše družinsko življenje.

Seveda pa zgolj »izpolnjevanje« vseh 30 idej ni pogoj, da je moški dober oče. Različnim ljudem, različnim družinam, je bolj pomembno izpolnjevanje enih očetovskih nalog, drugim drugih. Zato ni potrebno, da odkljukate vseh 30 idej kot test in pri tem ocenite svojega partnerja v vlogi očeta. Gre bolj za to, da se med partnerjema vzpostavi dialog, ki bo morda prinesel izboljšanje. Vredno je poskusiti!

1
Ko partnerju poveste, da ste noseči in da bo postal očka, se tega iskreno razveseli. Ne predlaga vam, da še malo premislite, ali res želite tega otroka, niti ne zahteva, da o nosečnosti molčite še nekaj časa. Odpre steklenico šampanjca in vas vpraša, ali bi šla to novico kam proslavit. Naslednji dan vam prinese šopek rož.

2
Odkar ste noseči, vas iz službe pogosteje pokliče med malico - kar tako, da izve, kako vam gre. Tu in tam vam pošlje SMS s kratko vsebino - »R.T.M.« Vi že veste, kaj to pomeni. Kadar gre po pločniku nasproti nosečnica, vam stisne dlan. In če gre mimo mamica z vozičkom, vas pogleda z iskricami v očeh.

3
Opremljanje otroške sobe, izbira pohištva, izbira barv za stene, dekoracij, posteljnine... in vsega drugega za otroka, ki ga partnerja pričakujeta, zanj ni le »ženska zadeva«. Vam prepusti izbiro tekstila in najprimernejših modelov - skratka ustvarjalni del opremljanja - on pa se osredotoči na tehnične podatke, na vsebnost strupenih snovi v barvah, v lepilih, na primernost izbranih materialov, na osvetlitev otroške sobe, varnostni vidik... skratka, na tisto, kar vpliva na otrokovo zdravje. Skupne priprave na dojenčka očetu omogočijo, da se pripravi na svojo novo vlogo očetovstva.

4
Otrok je z nami že, ko je še v materinem telesu, preden je rojen, preden ga vidimo. Oče, ki se pogovarja z dojenčkom v trebuhu, laže sprejme svojo novo vlogo. Ko je novorojenček tu, zanj skrbi z večjo lahkoto in samoumevnostjo. Mnogim moškim se zdi neprijetno, čudno, da bi se pogovarjali s partnerkinim trebuhom. Super očka pogosto položi dlan na vaš trebuh, da bi čutil otrokove premike. Če je otrok buden, se z njim tudi »pogovarja« - nežno potapka trebuh in, na veliko presenečenje mnogih moških, nerojeni otrok odgovori z gibanjem. Ob tem tudi govori, saj ve, da ga otrok že sliši. To počne, da ga bo laže umiril, ko bo rojen.

5
Super očka nikoli ne kadi v družbi noseče partnerke. Če se ona odloči, da bo zaradi nosečnosti prenehala kaditi, jo pri tem vzpodbuja. In če je prej kadil, skupaj z njo odneha. Prenehanja kajenja zaradi nosečnosti ne občuti kot veliko osebno odrekanje, ampak kot odličen razlog, da je naredil nekaj dobrega predvsem za svoje zdravje in tudi za zdravje vse svoje družine.

6
Če imate nekaj kilogramov več, ker ste noseči ali ker ste pred kratkim rodili, super očka reče, da vam pristojijo. In če se vi ne strinjate, reče, da bo skupaj z vami hujšal, vendar šele tedaj, ko bo za to prišel pravi čas. Sicer pa vas prosi, da bi se fotografirali vsak mesec nosečnosti, da bo otrok nekoč videl, kako je živel v maminem telesu.

7
Oče, ki že v naprej pove v službi, da želi takoj po porodu ostati nekaj časa doma, da bo skrbel za ženo in novorojenčka, naredi zelo veliko dobrega za svojo partnersko zvezo in tudi za svoj prihodnji odnos z otrokom. Super očka nikakor ne oznani, da ima v službi »tako veliko dela«, da bo namesto njega ženi po vrnitvi iz porodnišnice raje pomagala njegova mama. Ve, da ste se poročili in želeli imeti otroke z njim, ne pa z njegovo materjo.

8
Vse nosečnice občutijo nihanje razpoloženja - od vznesenega veselja, ker pričakujejo otroka, do črnih skrbi, kako bodo skrbele zanj, ali bodo obdržale službo, ali bodo še zanimive za partnerja... Dober očka ostane ob teh skrbeh, oziroma nihanjih razpoloženja, miren. Ohrani humor, kar partnerko opogumlja, umirja in ji daje občutek, da bo v svojem možu dobila podporo, če jo bo resnično potrebovala.

9
Dober očka vas je pripravljen odpeljati v porodnišnico na pregled ne glede na to, ali je dan ali noč. In ne pripomni nič, če so bili boleči popadki, za katere ste menili, da so začetek poroda, v resnici le lažni popadki.

10
Ni mu neprijetno sedeti skupaj z vami v čakalnici, polni nosečnic, le zato, da bi bil poleg na vašem UZ pregledu. Prav tako mu ni težko skupaj z vami obiskovati tečaj za bodoče starše. In če v predavalnici zmanjka stolov, odstopi svoj sedež neznani nosečnici. Vzame si čas za daljši tečaj, čeprav ve, da bo na njem le malo moških in večina žensk.

11
Kupi vam »Nosečnost« in »Novorojenčka«, posebni izdaji Mojega malčka, ki sta namenjeni nosečnosti in negi dojenčka. Že pred porodom naroči revijo Moj malček in potem jo skupaj z vami prebere, da bi se lahko pogovarjal o najbolj zanimivih člankih. Še posebno skrbno prebere vse v zvezi z očetovstvom in nato svoje novo znanje suvereno uporablja, pa tudi »prodaja« naprej - kot lastno izkušnjo, seveda!

12
Partner razume, da si včasih obupno želite njegove objeme, stisk roke ali poljub, kdaj drugič pa vas vse njegove nežnosti zelo motijo. Vaš trebuh je vedno večji čim bolj se bliža datum poroda, bolj se vam zdi, da vaše telo sploh ne pripada več vam samim. Pa tudi vse bolj tuje vam je in vse manj všeč. Ampak on vam da čutiti, da se njemu zdite še vedno lepi, le da ste drugačni. Oh, prav zares ni lahko biti bodoči oče - morali bi uganiti razpoloženja bodoče matere in se nanje odzivati hitro kot kakšen čarovnik.

13
Prav nič ne zadržuje svojih čustev, ko je otrok rojen. Vesel je, navdušen, joka od sreče in obilice čustev, vajinega novorojenčka ljubkuje in se z njim pogovarja. Pove vam, kako srečen je, da se je vse izteklo dobro. Pokaže vam, da vas ima zelo rad in vam pove, da vas občuduje, ker ste ženska in ker imate zmožnost, podariti novo življenje.

14
Ko se vrnete iz porodnišnice, vas doma ne čaka neurejeno stanovanje, ker je on gostil svoje prijatelje ob rojstvu vajinega otroka, ampak je v stanovanju vse pospravljeno in pripravljeno na prihod matere in dojenčka. Shramba in hladilnik sta napolnjena, na mizi pa so rože. In on ostane večino naslednjih 14 dni doma, da skrbi za gospodinjstvo, hrano in nakupe, tako, da si vi lahko resnično opomorete po porodu. Dviguje telefone, sprejema čestitke in odločno odganja vsiljive obiske, tudi domače.

15
Po porodu vam kupi darilo. Izbere nekaj, kar vam pomeni zelo veliko in boste ohranili za spomin vse življenje - recimo, kos nakita ali oblačilo, ki ste ga občudovali, ko sta bila po skupnih nakupih. In ne - ne izbere vam nekaj »skoraj enakega« na stojnicah.

16
Čez polnoč je že. On brska po internetu, vi se odpravljate v posteljo. Reče vam: »Pridem čez minutko!« In potem res pride kmalu.

17
Ko pride domov, si vzame čas za vas. Posluša, kako je potekal vaš dan z dojenčkom in vas pri tem tudi zares posluša.

18

Razume, da je z dojenčkom veliko dela in da ste popoldan in zvečer verjetno bolj utrujeni kot on, ki je bil v službi. Ne zdi se mu dolgočasno pogovarjati se o vaših drobnih skrbeh in dnevnih dogodkih - da je otrok v tem tednu prerasel prve pleničke, da je danes prvič stegnil ročico proti igrački, da ste pri dojenčku opazili prve znake zrelosti za uvajanje goste hrane...

19
Super očka ponoči spontano vstane in gre po dojenčka, ki joka, da bi vam ga prinesel. Ne čaka, da bi se ponavljali kot pokvarjena plošča: »Mali joka. Greš pogledat, kaj je?«

20
Zelo veliko časa posveti izbiranju kraja, kjer boste preživeli naslednje počitnice. Preveri, ali je počitniško bivališče primerno za dojenčka ali malčka, ali je na plaži senca, ali je dostopen pediater, kako dolgo bo trajala vožnja do tja...

21
Za sistematske preglede pri pediatru si vzame nekaj prostih ur v službi. Želi si biti zraven, saj ga zanima, kako otrok napreduje in ali je zdrav. Tudi sam želi slišati, kaj svetuje pediater.

22
Ko imate dojenčka, vam predlaga, da bi vam našel tedensko pomoč pri čiščenju stanovanja. In ko pride čas za dohodninsko napoved, samoumevno izpolni še vaš formular.

23
Nikoli ne viha nosu, kadar je treba plačati račune za dojenčka - za njegove obleke, za opremo, za pleničke... Nikoli ob plačevanju računa za dva velika zavitka pleničk ne pripomni, da je njegova mati vzgojila tri otroke ob mrzli vodi in brez pralnega stroja.

24
Super očka kar spontano stopi na vašo stran, kadar njegova družina daje pripombe na to, kako držite dojenčka, kako ga oblačite, kako ga dojite... Ne dopušča kritičnih pripomb na vaš način nege in vzgoje otroka, saj ve, da si je za življenjsko partnerko izbral vas in ne svojo mamo.

25
Z veseljem gre sam z otrokom na sprehod, na otroško igrišče ali na kratek izlet, da ste lahko vi prosti nekaj ur. Pa ne le tedaj, kadar ste bolni ali preveč utrujeni in nedvomno potrebujete počitek, temveč tudi, kadar si želite k frizerju ali pa bi preprosto radi nekaj ur samo zase.

26
Čisto do konca ostane na otrokovem nastopu v vrtcu ali v šoli. In pri tem ne odhaja ves čas ven čez celo vrsto staršev, da bi odgovoril na klice po mobilnem telefonu. Mobilni telefon v času nastopa izklopi.

27
Super očka ve, katere igrače so za otroka primerne in katere igre njegov otrok že zmore. Razume, da se je z majhnim otrokom potrebno igrati in ne zahteva od otroka nemogočega. Ve, da malček zagotovo ne bo odšel pri enem letu in pol sam v svojo sobo, da bi se tam tiho igral dve uri za zaprtimi vrati.

28
Razume, da otrok potrebuje reden urnik. Spoštuje otrokovo potrebo po rednih obrokih. Z izleta z otrokom se vrne tako, da gre otrok lahko še ob običajni uri v banjo in nato v posteljo.

29
Super očka ni strah uporabljati besede, ki otroku postavljajo meje - na primer, »stoj«, »nehaj«, »ne« in »ne tja«. Uporablja jih ravno v pravi meri. Intervenira pravočasno in samostojno, ne da bi ga vi morali že spet opomniti, naj že nekaj naredi.

30
Nikoli vas ne postavlja pred otroki v neprijeten položaj s tem, da bi nasprotoval vašim zahtevam do otrok. Recimo: »Mama je tečna, pa ti ne dovoli. Ampak ti kar daj...« Podpira vas. Če pa se s kakšno vašo odločitvijo ne strinja, vam to pove kasneje na samem. In kadar se otroci ne vedejo do vas dovolj spoštljivo, se razjezi. Dosledno zahteva, da se z mamo vedejo lepše. To vam je prav zares v ponos in veselje!

Pripravila: Maja Črepinšek

Preberite si še

 • Ste sposobni starši?

  Pride čas, ko se nasmejani dojenček spremeni v malčka, ki ima svoje mnenje in je vsak dan bolj uporen...

 • Prepiri med partnerjema

  V vsaki družini pride do prepirov. Če je prepir dober, lahko odnos izboljša. Se znate prepirati? 

 • Očetovski dopust

  Kako urediti vse za pridobitev očetovskega dopusta?

 • Razumevajoči ali dosledno strogi?

  Če smo do otroka prestrogi, to za razvoj njegove osebnosti ni dobro. Ampak prav tako slabo je, če smo preveč popustlji...

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.