Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Pomisli na mir

Imagine, pesem Johna Lennona, je ena tistih nepozabnih, legendarnih pesmi, ki se dotaknejo srca še toliko let po nastanku. Yoko Ono, njegova žena, vizualna umetnica in tudi glasbenica, pravi, da je tako zato, ker je v njej zapisano močno spoznanje, ki izvira iz brezmejne ljubezni do človečnosti in skupne prihodnosti.
Pravico do uporabe pesmi je zato velikodušno poklonila organizaciji Amnesty International, kjer so po njej ustvarili prelepo slikanico. Njeno poslanstvo je, da prinaša misel o miru otrokom vsega sveta. Ne glede na razlike! Slikanica ne bo všeč samo otrokom, temveč bo navdušila tudi odrasle - vse, ki si želimo, da bosta na svetu zavladala mir in prijateljstvo. 


Še vedno aktualna
John Lennon in Yoko Ono sta bila znana po zavzemanju za mir. Ko je John Lennon leta 1971 pesem napisal, je z njo sanjal o miru po vsem svetu. Skoraj 50 let kasneje človeštvu še ni uspelo pustiti za sabo vojn in trpljenja, ki je z njimi povezano. Pri Amnesty International pravijo, da je danes zaradi vojn prisiljenih zbežati z domov več ljudi kot kadarkoli po drugi svetovni vojni.

Velikost, barva perja in oblika kljuna niso pomembni
Pisane ilustracije, ki spremljajo besedilo Lennonove pesmi, je ustvaril Jean Jullien. V slikanici golob poštar po svetu nosi vejico miru in jo poklanja vsem, ne glede na velikost, barvo perja in obliko kljuna. In ko na večer dolgega, dolgega poleta izčrpan obstane, ne ostane sam. Kajti, kot pravi pesem, že mogoče, da se komu zdi sanjač, a v tem zagotovo ni sam. Prikupne in igrive ilustracije, ki spremljajo verze Lennonove pesmi, zgodbo pripovedujejo še brez besed.

Prepesnjena v slovenščino
Slikanica bo ob svetovnem dnevu miru, 21. septembru, izšla tudi v slovenščini pri založbi Narava. Težke naloge prepesnjenja legendarnega besedila se je lotil eden največjih mojstrov besede Milan Dekleva. Naslov pesmi Imagine je prevedel v Pomisli. Pomisli na ljubezen, tovarištvo ljudi..., pravi pesem v slovenščini. Yoko Ono v ganljivem uvodniku, ki ga je napisala ekskluzivno za to slikanico, pravi, da je John Lennon napisal te verze, da bi priklical mir in tovarištvo za ves svet.

Širimo prave vrednote!
Z nakupom slikanice podprete slovensko Amnesty International in s tem prispevate k njihovemu delu za človekove pravice in za boljši svet. Knjigo, ki bo izšla 21. 9., lahko v prednaročilu naročite pri založbi Narava . Cena je 12,90 EUR.
Ob branju slikanice na najmlajše prenašamo zavest, da se je za mir treba potruditi in da se je zanj vredno boriti. Dobra literatura namreč lahko spremeni razmišljanje, razširi obzorja in pomaga razviti empatijo. Z empatijo pa pride samozavest, da se postavimo za svoje pravice in pravice drugih ter dosežemo spremembe na bolje. Naj bo ta svet za naše otroke boljši!

Gradiva za pedagoge
V Amnesty International so ob izidu slikanice pripravili tudi brezplačna gradiva o tem, kako slikanico uporabljati kot učni pripomoček pri delu z najmlajšimi. Tudi ta gradiva so v slovenščini. Vključena so v Šolo človekovih pravic, v program izobraževanja o človekovih pravicah, v okviru katerega si Amnesty International prizadeva pripravljati bogata, interaktivna gradiva za delo z mladimi. Zato vabijo pedagoge, ki želijo razmislek o miru in boljšem svetu vključiti v svoje delo, da si ogledajo dodatne informacije na spletni strani Šole človekovih pravic.

 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.