Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Resnične sobe pobega, iz katerih otroci sami ne morejo pobegniti

UNICEF Slovenija v sodelovanju z Združenjem proti spolnemu zlorabljanju predstavlja kampanjo Skriti escape room. Namen kampanje je ozaveščanje o spolnih zlorabah otrok in predstaviti prvi korak k rešitvi. Kar 62% žrtev molči in zato je izjemnega pomena, da začnemo o problematiki govoriti. 

skriti_escape_room_mala_amadea_foto_agencija101_1024x683.jpg

Amadea pred lopo - skritim escape roomom, kjer je v otroštvu doživljala spolno zlorabo. Foto: Agencija 101

Kdo so storilci?
Spolne zlorabe otrok so najbolj skrit zločin, ki običajno traja več let. Večina storilcev ni pedofilov, ampak gre za potrebe po nadzoru, prevladi in moči. Tako je storilec lahko vsak. Ženska ali moški, ne glede na družbeni status, višino prihodkov, kulturo in verska prepričanja. V 85% primerov je storilec celo član otrokove ožje ali širše družine ali nekdo, ki ga otrok pozna in mu zaupa.

Amadeina zgodba
Storilci so najbolj motivirani za to, da njihova dejanja ostajajo skrita in lahko z zlorabami nadaljujejo. Otroci, ki doživljajo spolne zlorabe, pa so nemočni, saj so ujeti med strah, prefinjene manipulacije in občutke krivde, ki jim jih storilci spretno nalagajo. Zato jim lahko pomagamo samo odrasli. V ta namen je UNICEF Slovenija v sodelovanju z Združenjem proti spolnemu zlorabljanju tematiko osvetlil z analogijo Skritega escape room-a. Za 2 dni je na skrivni lokaciji, dejanskem mestu večletne spolne zlorabe, ki jo je doživljala Amadea, odprl Skriti escape room. Skupine obiskovalcev so se prijavile prek spleta in niso vedele ničesar. Peščico izbranih je nato na domačem posestvu sprejela vodja Skritega escape rooma – Amadea – in jim povedala svojo zgodbo.

Kako najti rešitev?
Naloga skupin je bila poiskati realno rešitev, kako lahko odrasli pomagamo vsem otrokom, ki so danes ujeti v svoje skrite sobe pobega. In ta prvi korak do rešitve je hkrati predstavljal simbolično rešitev Skritega escape room-a.
Dogajanje smo posneli s skritimi kamerami in pripravili spletni video , ki je namenjen širjenju glasu o problematiki, spodbujanju žrtev, da spregovorijo, in ozaveščanju javnosti, kako lahko pomagamo.
Glavni obraz kampanje, 23-letna Amadea, je bila v otroštvu žrtev dolgoletne spolne zlorabe, sedaj pa po svojih močeh prispeva, da bi čim manj sob pobega ostalo skritih. »Želim si pomagati vsem, ki se nahajajo v podobni situaciji spolnega nasilja in zlorab. Sem samo ena izmed mnogih, ki v tem trenutku posojajo svoj glas tistim, katerih glas ni slišan. Hkrati pa želim ozavestiti javnost, da si pred nasiljem ne smemo zatiskati oči in da ima prav vsak izmed nas moč pomagati,« pojasnjuje Amadea.

skriti_escape_room_logo.jpg

Več o projektu in problematiki spolnih zlorab otrok najdete tukaj.

Video je na voljo na tukaj 
 

Če veste ali sumite spolno zlorabo otroka,
ste verjetno edini, ki lahko pomagate.
Pokličite 080 28 80 ali pišite na spolna.zloraba@siol.net
za strokovno pomoč in podporo.

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.