Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Ogledalo nadlegovanja

Si predstavljate, da vaš otrok pod svojo sliko na socialnih omrežjih dobi komentar »Tolk si grd da bse moru ubit« pospremljen s tremi simboli pištole? Ali pa »butasta prasica«? Take komentarje, takšno vrstniško nadlegovanje, moramo ustaviti.

Otroštvo in mladost idealiziramo kot brezskrben, zlati čas, a realnost še zdaleč ni takšna, opozarja finska organizacija Fondacija za otroke in mladino - The Children and Youth Foundation. V sodelovanju z oglaševalsko agencijo TBWA\Helsinki in velikim nakupovalnim centrom Kamppi so pripravila kampanijo, ki opozarja na problem nadlegovanja otrok prek socialnih omrežij.

nadlegovanje.jpg

Na hodniku nakupovalnega centra, skozi katerega se dnevno sprehodi zelo veliko ljudi, so enega izmed digitalnih oglasnih panojev spremenili v ogledalo, ki odseva mimoidoče. Vsakdo se lahko ustavi in se pogleda vanj. Ko pa se zazreš v svojo podobo, se na ogledalu čez odsev pričnejo vrstiti zlobni komentarji in žaljivke, ki so avtentični, povzeti po komentarjih, ki so jih dobili otroci in mladostniki:

                                      »butasta prasica«
                      »zarad tebe mi gre na bruhanje«
                                                                       "kurba«
     »tolk si grd da bse moru ubit«

Namen kampanije je, da bi vsakdo videl, kaj se otrokom in mladostnikom dogaja. Zadnja leta smo pozornejši na vrstniško nadlegovanje v šolah in to je verjetno razlog, da je nadlegovanja v šolah manj. Toda hkrati je vedno več nadlegovanja prek socialnih omrežij. Cilj kampanije je ozavestiti ljudi, kako resen problem je online nadlegovanje.

Nadlegovanje ni več omejeno na prostor in čas
Sedaj nadlegovanje ni več omejeno na prostor in čas. Vsakdo lahko ob katerikoli uri dneva ali noči nadleguje kogarkoli,« je opozoril Olli Alanen, izvršni direktor finske organizacije Fondacija za otroke in mladino. Trije od štirih mladostnikov so že doživeli online norčevanje, žaljenje in diskriminacijo.

              Trije od štirih mladostnikov so že doživeli
           online norčevanje, žaljenje in diskriminacijo.

Tako kot vse več časa preživimo online, na socialnih omrežjih, tako je poraslo online nadlegovanje. Običaje scenarij je, da nekdo objavi žaljivo vsebino, nato pa se ta prične nekotrolirano širiti. Zelo težko jo je povsem odstraniti. Za povrh anonimnost podžiga žaljive in zlobne komentarje.

nadlegovanje_fantek_mala.jpg

Pomoč razžaljenim in nadlegovalcem
Nadlegovanje občutno zmanjša dobro počutje žrtve in jo lahko globoko rani. Poveča tveganje, da bo otrok izostajal od pouka ali povsem nehal obiskovati šolo. Raziskave pa kažejo, da bi pomoč potrebovali tudi nadlegovalci, saj imajo pogosto več težav, med drugim uborne socialne spretnosti. Zato se je reševanja težave treba lotiti tako, da nudimo ustrezno podporo razžaljenim in nadlegovalcem.

»V nadlegovanje lahko posežemo in rešujemo težave, ki ležijo za njim. Šolsko nadlegovanje smo s splošnim zavedanje o težavi že precej zmanjšali, sedaj pa se moramo osredotočiti na zmanjševanje online nadlegovanje in diskriminacijo. Gotovo bomo našli učinkovite načine, če se težave lotimo skupno,« je zaključil Olli Alanen.

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.