Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Vam pripada prost dan na prvi šolski dan?

Prvi šolski dan je posebno doživetje za prvošolčka pa tudi za njegova starša. Starši svoje prvošolce na prvi šolski dan pospremimo v šolo. Ste upravičeni do plačane odsotnosti z delovnega mesta ali morate koristiti svoj dopust?

Kaj določa zakon?
Zakon o delovnih razmerjih določa, da ima delavec pravico do plačane odsotnosti z dela najmanj en delovni dan, skupaj pa največ sedem delovnih dni v posameznem koledarskem letu zaradi osebnih okoliščin:
lastne poroke,
smrti zakonca ali zunajzakonskega partnerja ali smrti otroka, posvojenca ali otroka zakonca ali zunajzakonskega partnerja,
 smrti staršev – oče, mati, zakonec ali zunajzakonski partner starša, posvojitelj,
 hujše nesreče, ki zadane delavca,
 darovanja krvi na dan, ko prostovoljno daruje kri,

Zakon o delavcih v državnih organih določa, da je delavec lahko odsoten z dela s pravico do nadomestila plače največ sedem dni v posameznem koledarskem letu, in sicer:
 do sedem dni zaradi nege ožjega družinskega člana v primerih, ko nima pravice do nadomestila plače za odsotnost zaradi nege družinskega člana po predpisih o zdravstvenem zavarovanju, in sicer na podlagi zdravniškega potrdila, in zaradi aktivnega sodelovanja pri kulturnih, športnih in podobnih prireditvah;
 tri dni zaradi sklenitve zakonske zveze, rojstva otroka, smrti ožjega družinskega člana in selitve v drugo stanovanje;
v en dan zaradi smrti bližnjih sorodnikov, zaradi vpoklica k vojaškim vajam, ki trajajo nad šest dni, in drugih neodložljivih opravkov.

V obeh primerih so določene tudi druge možnosti odsotnosti, vendar zakona ne določata plačane odsotnosti neposredno zaradi spremljanja prvošolca v šolo. Dodatne plačane odsotnost z dela lahko določajo tudi kolektivne pogodbe, vendar ga v večini primerov za prvi šolski dan ne določajo.

prvi_solski_dan_otrok_se_obrne_mala.jpg

      Zakonske podlage za prost dan starša prvošolca ni. 

Vse je odvisno od delodajalca
Glede na to, da ni zakonske podlage za prost dan starša prvošolca, to pravico opredeljuje delodajalec sam v svojih internih aktih.
Prost dan dobijo v večini primerov v podjetjih, ki imajo certifikat Družini prijazno podjetje. Podjetja s tem certifikatom zaposlenim nudijo otroški časovni bonus, to je dodatne proste ure ali dodatni dopust za starše na prvi dan šole, na informativni dan, ob uvajanju v vrtec. Marsikateri delodajalec svojim zaposlenim omogoči plačano odsotnost za spremljanje prvošolčka v šolo na njegov prvi šolski dan, čeprav tega nima opredeljenega v svojih internih aktih.

     Prost dan dobijo v večini primerov v podjetjih,
        ki imajo certifikat Družini prijazno podjetje.

Koriščenje letnega dopusta
Zadnja možnost je, da koristite svoj dopust. Dopust se koristi sporazumno, pri čemer se upoštevajo potrebe delovnega procesa ter potrebe delavca. Pri tem lahko delavec izrabi 1 dan dopusta na dan po svoji izbiri, mora pa delodajalca obvestiti najmanj 3 dni pred izrabo. Delodajalec lahko izbrani dan zavrne, a le, če bi odsotnost delavca resneje ogrozila delovni proces.

Članek smo povzeli po portalu informiran.si
 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.