Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Do kdaj morate izrabiti lanski dopust, če ste bili odsotni zaradi porodniške?

Letni dopust je namenjen izrabi v tekočem letu. Če pa vam zaradi posebnih razlogov, na primer, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, ostane lanski dopust, ga morate pravočasno izrabiti v naslednjem letu, sicer vam propade.

Delodajalec mora vsakemu delavcu vsako leto posebej odmeriti, koliko dopusta mu v tem koledarskem letu pripada. Rok za odmero dopusta je 31. marec.

letni_dopust.jpg
Zakon o delovnih razmerjih določa, da je delodajalec dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta v tekočem koledarskem letu. S tem namenom lahko od delavca tudi zahteva, da planira izrabo najmanj dveh tednov letnega dopusta za tekoče koledarsko leto. Delavec je tako dolžan planirati in izrabiti vsaj dva tedna dopusta do konca tekočega koledarskega leta.

Preostanek letnega dopusta, v kolikor ni izrabljen v tekočem letu, pa je mogoče prenesti v naslednje leto.

Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo, ki zavezuje delodajalca.

Izraba preostanka lanskega dopusta

Lanski dopust morata delavec ali delavka izrabiti v dogovoru z delodajalcem najkasneje do 30. junija v tekočem letu.

Ves letni dopust, ki ga delavka ali delavec ni mogel izrabiti zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, ima pravico izrabiti do 31. decembra.

Po preteku teh rokov, delavka dopusta ne more več izrabiti in ji (mu) propade.

 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.