Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Materinski dopust, očetovski dopust in starševski dopust

Kaj vam pripada in kako dolgo traja materinski dopust, očetovski dopust in starševski dopust? V kakšnem primeru se podaljša?

starsevski_dopust_mama.jpg
Materinski dopust je namenjen pripravi na porod, negi in varstvu otroka takoj po porodu ter zaščiti materinega zdravja ob rojstvu otroka in po porodu. Pravico do materinskega dopusta ima mati otroka, pod določenimi pogoji pa tudi oče otroka (ali druga oseba) in eden od otrokovih starih staršev. Materinski dopust traja 105 dni. Nosečnica ga nastopi 28 dni pred predvidenim datumom poroda, ki ga določi ginekolog. Neizrabljenega dela ne more izrabiti po otrokovem rojstvu, razen če je porod nastopil pred predvidenim datumom. Če mati na dan poroda še ni nastopila materinskega dopusta, ga nastopi z dnem rojstva otroka. Materinski dopust se izrabi v strnjenem nizu, v obliki polne odsotnosti z dela.

starsevski_dipust_oce_1.jpg
Očetovski dopust je namenjen očetom, da bi že takoj po rojstvu otroka lahko skupaj z mamo sodelovali pri negi in varstvu otroka. Traja 30 koledarskih dni. Oče izrabi prvi del očetovskega dopusta v trajanju najmanj 15 koledarskih dni v strnjenem nizu, v obliki polne ali delne odsotnosti z dela, in sicer od rojstva otroka do najpozneje enega meseca po poteku starševskega dopusta. Če izrabi manj kot 15 dni, mu preostanek do 15 dni propade. Oče lahko izrabi tudi celotnih 30 koledarskih dni v enem delu, na primer, takoj po rojstvu otroka. Drugi del očetovskega dopusta v trajanju največ 15 koledarskih dni v strnjenem nizu pa lahko izrabi v obliki polne ali delne odsotnosti z dela, vendar najpozneje do tedaj, ko otrok konča prvi razreda osnovne šole. Pravico do očetovskega dopusta ima oče otroka in je neprenosljiva. Le v posebnih primerih lahko očetovski dopust izrabijo tudi druge osebe.

starsevski_dopust_oba_1.jpg
Starševski dopust je namenjen nadaljnji negi in varstvu otroka takoj po izteku materinskega dopusta. Pravico do starševskega dopusta ima eden od staršev otroka, oba starša, pod določenimi pogoji pa tudi druga oseba oziroma eden od starih staršev otroka. Vsak od staršev ima pravico do starševskega dopusta v trajanju 130 dni, pri čemer lahko mati na očeta prenese 100 dni starševskega dopusta, 30 dni pa je neprenosljivih.

starsevski_dopust_dvojcka_mala.jpg
Kdaj se starševski dopust lahko podaljša?
Ob rojstvu nedonošenčka, dvojčkov ali več živorojenih otrok, ob rojstvu otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo…

Za več informacij se obrnite na center za socialno delo, ki je pristojen v kraju, kjer ima stalno ali začasno bivališče mati.

 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.