Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Kako naravna je "naravna" kozmetika?

Za naravno kozmetiko smo pripravljeni plačati več. Toda, ali je izdelek res »naraven« ali je to le prodajni trik? Kako naj prepoznate naravno in ekološko kozmetiko? Predpisov, ki bi enotno urejali področje označevanja naravne kozmetike, ni. Zato tudi ni jasnih pogojev, ki bi določali, kakšna mora biti sestava kozmetičnih izdelkov, na kakšen način morajo biti izdelani in v kakšni embalaži morajo biti, da jih lahko proizvajalci označijo kot `naravne´ ali `ekološke´. 

zenska.jpg
trepalnice.jpgPotrošnikom, ki želijo izbirati naravno kozmetiko, so zato v pomoč predvsem določeni certifikati.A tudi izbira s pomočjo certifikatov, ni vedno preprosta, saj je samo na evropskem trgu približno 30 - bolj ali manj zanesljivih - certifikatov. Nekateri certifikati so zelo razširjeni, a ne strogi. Na primer, certifikat lahko določa, da morajo biti uporabljene surovine iz ekološke pridelave (kontrolirane biološke pridelave) ali biološko kontroliranih divjih rastišč in da morajo proizvajalci zagotavljati sledljivost, vendar ni določeno, kakšen delež teh surovin mora biti iz kontrolirane pridelave.

zeliscal.jpgposodice.jpg
Hkrati pa obstajajo tudi strogi certifikati, ki zahtevajo, da mora biti 95 % sestavin iz ekološke pridelave s certifikatom, nad certificiranimi proizvajalci pa se izvajajo redne (letne) kontrole ipd. Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije pravi: »Kljub razlikam v zahtevah je glavnini certifikatov skupno, da je uporaba sestavin kot so sintetični konzervansi, mineralna olja in silikoni, polietilen glikoli (PEG), sintetična barvila in dišave ter gensko spremenjeni organizmi prepovedana.«

Kdaj kozmetični izdelek zagotovo ni naraven?
prikaz_ekokozmetika.jpg

Najpogostejši "triki" in »kreativne rešitve« na embalaži:

•`Bio´ v imenu izdelka: Navedba `bio´ ni prepovedana, čeprav izdelek nima katerega izmed certifikatov, ki označujejo ekološko kozmetiko.

•Z zeleno barvo embalaže, slikami cvetov in listov blagodejnih rastlin ali sadja ter z izrazi `herbal´ ali `natur´ v imenu proizvajalci sugerirajo, da so v izdelku sestavine naravnega izvora.

•Veliki napisi `brez´: Če je izdelek na primer `brez silikonskih olj´ ali `brez parabenov´, še ne pomeni, da je naraven.

•`Naravna voda´: Več vode, bolj naravno? Po standardu ISO lahko proizvajalci dodano vodo, ki jo vsebuje večina kozmetičnih izdelkov (najdete jo na seznamu INCI kot Aqua in je največkrat kar na prvem mestu), označijo kot naravno sestavino. Tako je na izdelku, ki vsebuje 63 % vode, zapisana trditev posebej domiselnega proizvajalca, da je "97 odstotkov sestavin naravnega izvora".

ekokozmetika22.jpg
Vir: ZPS Celoten članek je na povezavi tukaj

Preberite si še

  • Kemikalije, ki se jim izogibajte!

    Marsikateri izdelek za osebno nego in dom, vsebuje kemikalije, ki so sicer dovoljene v nadzorovanih količinah, a ko se učinek sešteje...

  • Zelišča v nosečnosti

    Zelišča vplivajo na človekovo zdravje in počutje - psihično in fizično. Katera zelišča so varna tudi v nosečnosti? 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.