Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Kako izbrati ime za novorojenčka?

V mesecih pričakovanja otročka ste gotovo mnogo premišljevali o tem, kako mu bo ime in kako se bo pisal. Kaj pa pravi o izboru imena in priimka slovenska zakonodaja? So kakšne omejitve, česa ni mogoče izbrati in kaj je nujno? Za vas smo pogledali v Zakon o osebnem imenu in se posvetovali na matičnem uradu.

Osebno ime sestavljata ime in priimek. Otrok mora imeti oboje. Ne more se imenovati, na primer, le Sendi, pa če ste svoji mali deklici namenili še tako zvezdniško pot v življenju.

Ime in priimek morata biti besedi. Ne bo zadostovalo, na primer, če boste hoteli otroka z imenom in priimkom N E. Lahko pa mu določite ime in priimek Ja Ne. Prav tako ne smete izbrati za ime števnik. Recimo, En Ali. Lahko pa je Ali En, ker je beseda za priimek lahko števnik. Ne sme pa biti števnik v priimku zapisan s številko, temveč z besedo. Recimo, da bi ga zapisali namesto Ali En kot Ali 1. Otroci se torej ne bodo mogli imenovati kar Kovač 1, Kovač 2, Kovač 3 in Kovač 4…

In če bi hoteli v ime vtihotapiti številko? Recimo 5ra namesto Petra? V takšnih primerih se bodo na matičnem uradu posvetovali, kaj storiti, niso pa še imeli takšnega primera. Preden se odločite za eksperiment z imenom vašega otroka, premislite, ali vaš otrok zaradi svoje različnosti kasneje ne bo predmet posmeha med vrstniki. To bi bilo zelo neodgovorno do malega bitja. 

Otrok ima lahko največ dve imeni in dva priimka. Na primer: Andreja Valerija Kovač Založnik. Če ste se odločili za tako ime, boste morali določiti, katero osebno ime bo otrok uporabljal v pravnem prometu. Lahko določite po eno besedo, lahko pa tudi po dve za ime in za priimek. Torej, lahko se odločite za Andrejo Valerijo Kovač Založnik, Valerijo Andrejo Kovač Založnik… Andrejo Kovač, Valerijo Kovač… Ste že izračunali, koliko je možnosti?

Kaj pa, če bi hoteli otroku pokloniti kar tri imena? Ni mogoče. Lahko pa je otroku ime Anamarija Andreja, Janezbartolomej Peter… Zgornje omejitve dolžine besed ni. Toda odgovorni starši se ne šalijo na račun otrok. Zakon bi lahko preskočili tudi tako, da tretje ime razglasite za priimek. Na primer: Ana Vesna Andreja Kovač. Ana in Vesna sta imeni, Andreja izmišljeni priimek, Kovač pa priimek po materi ali očetu.

Ne morem se odločiti... Osebno ime, torej ime in priimek, določita starša sporazumno. Ime in priimek otroka zato lahko uradno spodbijate, če se s partnerjem ne strinjate… V skrajnih primerih, ko se starša ne moreta dogovoriti, posreduje pristojni center za socialno delo, ki ime določi sam, na podlagi dokumentacije o vsakem posameznem primeru in na podlagi lastne odločitve. 

Čigav priimek naj ima? Otrok dobi priimek po priimku enega ali obeh staršev. Lahko pa se starša odločita, da ima otrok kakšen drug priimek. Na primer, če se ne morete dogovoriti, ali bo nosil otrok vaš priimek Bartol ali njen priimek Kovač, se lahko piše Bartol Kovač, Barvač ali pa karkoli čisto tretjega. Nikar pa se o osebnem imenu ne prepirajte predolgo, kajti če se s partnerjem ne boste mogli sporazumeti, bo otroku določil ime pristojni skrbstveni organ. 

Le en starš. Le eden izmed staršev lahko določi otrokovo osebno ime le, če je drugi starš neznan, pokojni ali drugače ne more izvrševati roditeljskih pravic (izginul, v komi…).

Enako ime in priimek. Bi radi otroka poimenovali z enakim imenom in priimkom, kot ga ima partner? Lahko. Oznake »mlajši« vam ni treba dodajati. Ali lahko dva otroka v isti družini nosita enako ime in priimek? Ne. Lahko imate dve hčerki Katji, vendar morata deklici imeti različna priimka ali pa dodano drugo ime, ki je različno. Recimo, Katja Ana Kovač in Katja Nina Kovač. Kaj pa, če imate otroka Katjo Kovač, nato pa z drugo partnerko še eno deklico, je lahko spet Katja Kovač? Lahko, vendar premislite, ali s takšnimi odločitvami ne obremenjujete nič krivih otrok, da nosijo breme vaših življenjskih brodolomov. 

Ali lahko v ime vpišemo tudi črke, ki jih ni v slovenski abecedi? Da, toda le določene. Lahko zapišete imena Xena, Williem, Ruby... skratka, imena s črkami x, y, w in q. Kaj pa, če bi želeli, da je ime vašega otroka zapisano v kakšni drugi abecedi, na primer, v cirilici, v arabski ali kitajski pisavi? To ni mogoče, ker je v uradnih dokumentih v Sloveniji mogoča le uporaba tistih črk, ki so zapisane v J.U.S. standardih. Če ste se odločili, da bo vaš deček Mao Zedong, bo ime potrebno zapisati z latinico.

Kaj pa, če otroku ime ali priimek ne bo všeč? Potem ga lahko spremeni. Do desetega leta to storijo roditelji. Po desetem letu pa mora otrok v spremembo privoliti.

In kaj, če se nikakor ne morete odločiti in odločitev o imenu za vašega novorojenčka odlagate in odlagate? V nedogled tako ne gre. V tridesetih dneh po rojstvu otrok mora dobiti ime. Dokler se ne odločite, otrok ne more dobiti dokumentov. Po izteku tridesetih dni pa se bo namesto vas odločil center za socialno delo.

Pripravila: Maja Črepinšek

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.