Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Rh negativnost in nosečnost

Vsaki nosečnici v začetku nosečnosti določimo krvno skupino ABO. Enkrat določena krvna skupina seveda velja za celo življenje, saj se ne spreminja. Ker pa je natančno določena krvna skupina življenjskega pomena, velja samo originalni izvid, ki ga izda Zavod za transfuzijo krvi. Ob osnovni ABO krvni skupini vsako nosečnico serološko testiramo. V krvi se nahajajo številni antigeni, med njimi je najpogostejši antigen D v sistemu Rh. Ženske, ki imajo ta antigen, so Rh-D pozitivne in jih je več kot 80 odstotkov. Kri Rh-D negativnih žensk ne vsebuje antigena D, zato jih imenujemo Rh-D negativne. 

Rh-D negativna mati nosi Rh-D pozitivnega otroka

Za nosečnost je pomembno stanje, kadar je mati Rh-D negativna in nosi Rh-D pozitivnega otroka. Antigen D, ki se nahaja v krvi Rh-pozitivnega otroka, v določenih trenutkih prehaja v materino kri. Telo vedno reagira na neznani antigen s tvorbo protiteles. V materini krvi se začne proizvodnja protiteles anti-D skupine IG-G kot odgovor na otrokov antigen D. Protitelesa skupine IG-G prehajajo preko posteljice in okvarijo rdeče krvne celice (eritrocite) otroka. Pri otroku se pojavi slabokrvnost, ki pripelje do cele vrste sprememb kot adaptacija na slabokrvnost; razvije se hemolitična bolezen.

Kaj se bo zgodilo med porodom?

Najpogosteje preidejo otrokovi eritrociti v materino kri med porodom, nekaj več pri operativno dokončanih porodih. Med nosečnostjo lahko pride do prehajanja otrokovih eritrocitov v materino kri med amniocentezo, biopsijo horionskih resic,kordocentezo ali med drugimi intrauterinimi posegi. Prav tako je možnost prehoda otrokovih eritrocitov do materine krvi med zgodnjo prekinitvijo nosečnosti ali pri izvenmaternični nosečnosti.

Indirektni Coombsov test

Bolezni, ki se je včasih končala s smrtjo novorojenca, danes v tako hudi obliki skoraj ne poznamo več. V Sloveniji imamo dobro razvit sistem profilakse. Vsaki Rh-D pozitivni in Rh-D negativni nosečnici naredimo v začetni nosečnosti indirektni Coombsov test (ICT), s katerim dokažemo prisotnost protiteles. Negativen ICT nam pove, da v materini krvi ni nevarnih protiteles.
V 28. tednu nosečnosti pri Rh-D negativnih nosečnicah ICT ponovimo. Ponovno negativen izvid je ugoden, saj pove, da se mati v nosečnosti ni srečala z antigenom in ni tvorila protiteles. Nosečnica dobi injekcijo imunoglobulina anti-D imenovano RhOGAM.

Kaj se bo zgodilo po porodu?

Po porodu se pregleda otrokovo kri. Kadar je otrok Rh-D pozitiven, dobi mati ponovno injekcijo imunoglobulinov, če pa je tudi otrok Rh-D negativen, injekcija ni potrebna. Nosečnico zaščitimo z imunoglobulini tudi ob amniocentezi, prav tako pa dobijo ženske injekcijo tudi po zgodnji prekinitvi nosečnosti ali pri terapiji izvenmaternične nosečnosti.

Ksenija Šelih Martinec, dr. med., specialist ginekolog porodničar

  • 14.02.16@13:33:14
    Bojim se injekcij! Sicer mi ni slabo ali se mi ne vrti ali kaj hujšega, a res se jih bojim. In ko sem izvedela, da bom morala dobiti vsaj eno v času nosečnosti, me je bilo skoraj bolj strah kot poroda. Kako trapasto se počutim sedaj! Tisto pikico komaj čutiš in je hitro mimo. V vednost, da res ni nič, če je še kako punco strah :)
  • 30.10.08@09:29:42
    Tudi sama imam takšen primer Rh-D negativen.Stvari že zdaj nekoliko poznam,vendar mi je opis ponovno všeč.
    anett
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.