Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Ponovna zanositev ob dojenju

Vprašanje: Stara sem 30 let, mož pa 38. Imava 20 mesecev starega otroka, ki ga še vedno po malem dojim. Odločila sva se, da bi imela še enega otroka. Prvega sva spočela nenačrtno. Nosečnost in porod sta potekala povsem normalno. 
Zanima me, ali dojenje zmanjšuje verjetnost zanositve, ker sem z odstavljanjem od dojenja nameravala pričeti šele po tistem, ko bi zanosila. Vendar pa v nekaj mesecih še nisem zanosila. Z možem premišljujeva, ali morda dojenje zmanjšuje najine možnosti. Menstruacija ni tako redna, kot je bila pred prvo nosečnostjo (zamuja nekaj dni).


Telo je zapleten organizem

Ženski organizem je zelo kompleksen, njegovo delovanje pa zelo zapleteno. Čeprav se bodo feministke jezile name, pa vseeno povem, da je, biološko gledano, ženska ustvarjena za materinstvo, zato se v njej vse stvari vrtijo prav v tej smeri. Ključni dogodek v tem mehanizmu je ovulacija, torej dozoritev jajčne celice, ki je sposobna oploditve. Ovulacija se dogodi v jajčniku in je končni rezultat delovanja različnih hormonov. Ker je ta mehanizem zelo zapleten, je tudi možnosti, da gre kaj narobe, veliko; podobno kot s sodobno elektroniko. Eden od znanih hormonov, ki lahko zavirajo ovulacijo, je tudi prolaktin. To pa je hormon, ki omogoča nastajanje mleka v dojkah. Njegov vpliv seveda ni absoluten in dokaz za to so tudi vaše menstruacije, ki sledijo ovulaciji, po teoriji, točno čez 14 dni.

Neredne ovulacije zaradi dojenja

Še vedno pa lahko zasledimo vpliv starih mater, ki so prepričane, da je dojenje zanesljiva kontracepcija. Rezultat teh družinskih legend je prenekatera nepričakovana nosečnost.
Verjetno je pri vas dojenje razlog nerednim menstrualnim ciklusom, torej tudi ovulacijam, zato je verjetnost zanositve zmanjšana.

Najmanj trikrat tedensko

Strokovno gledano pa govorimo o težavah pri zanositvi šele po enem letu REDNIH spolnih odnosov. Rednih sem napisal tiskano zato, ker prenekateri novopečeni starši »tiste« reči počno neredno, vsekakor manj kot trikrat tedensko, razlogi (izgovori) pa so neverjetno pestri.

Prepričan sem, da vam bo tudi v drugo uspelo brez večjih težav.

asist. dr. sci. Leon Meglič, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.