Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Zaporedni spontani splavi

Vprašanje: Imela sem 5 spontanih splavov v petih letih zapored. Moje nosečnosti se končajo že v osmem tednu - z odmrtjem ploda. Sedaj se vsake nove nosečnosti že zelo bojim, saj mislim, da se bo tako ali tako končalo kot prej. Že šest let ne morem zadržati ploda v maternici! 
Opravila sem že vse preiskave, dvakrat pa tudi operacijo septuma (maternične pregrade). Sicer sem zdrava, tudi ginekološko. 
Zakaj pride do splava? Imam še kaj upanja na srečno nosečnost? Ali imam po vsakem splavu manj možnosti za uspešno zanositev? Kaj pomeni HRP in ab. m. l. II? Zelo sem obupana!

Ponavljajoči se spontani splavi

Ponavljajoči se spontani splavi so nemalokrat trd oreh ne le za pacientke, temveč tudi za zdravnike, saj jim včasih kljub največjim naporom vzroka za spontane splave ne uspe pojasniti. Najbolj pogosto pa med vzroki odkrijejo genetske dejavnike, anatomske nepravilnosti maternice, hormonske motnje, infektivna obolenja, imunološke probleme ter vplive iz okolja. Nekateri vzroki so povezani s splavi v zgodnji nosečnosti, drugi s poznimi splavi. Podrobnosti pri posameznih vzrokih presegajo okvir te rubrike. V vašem primeru so odkrili pregrado v maternici in jo tudi operirali.

Genetsko zdravje

Pravite, da ste genetsko zdravi, vendar je treba pregledati tudi partnerja. Še posebej zato, ker je pri polovici splavov med 6. in 13. tednom nosečnosti vzrok genetska nepravilnost. Vzroki zgodnjih splavov v genetsko zdravi populaciji so lahko imunološki. V zadnjem času ugotavljajo vse več protiteles, ki jih povezujejo s neuspešno nosečnostjo. Zato vam svetujem, da opravite še preiskave za prisotnost protiteles (protifosfolipidna in antikardiolipinska protitelesa), v kolikor tega še niste opravili.

Tveganje se veča z vsakim splavom

Res je, da se tveganje za spontani splav veča s številom neuspešnih nosečnosti. Če pogledava statistične podatke, obstaja upanje za uspešno nosečnost, vendar je za vsak posamezni primer nemogoče predvideti izid. Ženska, ki je imela tri zaporedne splave, ima v 55 do 77 % možnost, da se naslednja nosečnost uspešno konča. Če je bila zadnja nosečnost neuspešna, je tveganje za spontani splav v naslednji nosečnosti 20%.

Visoko rizična nosečnost - HRP

HRP so kratice za High Risk Pregnancy, kar pomeni visoko rizična nosečnost. Nosečnost, ki ji predhodi več spontanih splavov, štejemo za visoko rizično. Missed abortion m. l. II pa pomeni, da je prišlo do odmrtja ploda v maternici v drugem lunarnem mesecu.
Naj Vam še napišem, da se je nespamentno že v naprej bati in prepričevati, da bo nosečnost neuspešna. Ne prepustite se malodušju, temveč poskušajte zbrati malo več optimizma, ki Vam bo gotovo v prid.

Barbara Rojnik, dr. med., specialistka ginekologije

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.