Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Herpes v nosečnosti

Kot najstnici se mi je pojavil herpes na ustnicah in potem se mi je ponavljal ob vsaki menstruaciji in kadar mi je padla odpornost. Ali je herpes v nosečnosti nevaren za še nerojenega otroka?
Bo nevarnost zanj, ko se bo rodil? Kako naj se približam dojenčku, če se mi bo pojavil herpes po porodu? Ga lahko okužim? Kakšna je resnična nevarnost okužbe?

 

herpes_simplexs_ustnice.jpg
Dva tipa herpes simplex

Poznamo dva tipa herpes simplex virusa, tip I in tip II. Prvi običajno povzroča mehurčke na koži in sluznici ust, na očeh in tudi v centralnem živčnem sistemu. Virus ostane latenten in se večinoma ob stresnih situacijah (povišana temperatura, menstruacija, sončenje, upad imunskega sistema) reaktivira, zato se pogosto ponavlja.

Drugi, Herpes simplex tip II pa povzroča spremembe predvsem na spolovilu.

 herpes_genitalni.jpg

Indikacija za carski rez
Herpes simplex tip I se prenaša z osebe na osebo s kontaktom, genitalni herpes pa s spolnimi odnosi. Infekcija z genitalnim herpesom je trikrat pogostejša v nosečnosti. Možna je okužba ploda v času prehoda skozi porodni kanal, zato porodnicam z genitalnim herpesom otroka porodijo s carskim rezom. V teh primerih lahko pride do herpetične okužbe centralnega živčnega sistema pri otroku, kar predstavlja najhujši zaplet primarne okužbe s herpes virusom.
herpes_n_onatal_herpes_simplex_b.jpg

Na ustnici ni nevarnosti za otroka
Herpes na ustnici pri materi v času nosečnosti običajno ne predstavlja nevarnosti za otroka. Če se vam po porodu ponovno pojavijo herpetični mehurčki na ustnici, je na mestu, da pri negovanju otroka uporabljate masko. S tem se lahko izognete prenosu virusa oziroma okužbi otroka.

Barbara Rojnik, dr. med., specialistka ginekologije

Save

Save

Save

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.