Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Glivično vnetje nožnice v nosečnosti

Vprašanje: Sem v petem tednu nosečnosti. Imam monilialni vaginitis, vnetje sečil in rodil. Prosim, če bi lahko kaj več napisali o omenjeni diagnozi. Pri ginekologu se namreč zelo težko sprostim in odprem. Težave sem imela že prej, vendar nikoli tako hudih kot sedaj, v nosečnosti. 

Candida

Napisali ste, da imate monilialni vaginitis. Slovensko temu rečemo glivično vnetje nožnice. Več kot polovica nosečnic vsaj enkrat med nosečnostjo preboli tako vnetje, mnoge med njimi večkrat. Vnetje povzročijo predvsem glive rodu Candida, ki so sicer običajen prebivalec nožnice. V nosečnosti pa začne, pod vplivom hormona progesterona, ki ga je v izobilju, sluznica nožnice izločati večje količine sluzi, ki je zelo bogata s sladkorjem glikogenom. Ta pa je tisti, ki nudi glivam dovolj hrane, da se v ugodnem okolju nadvse razbohotijo.

Pretirano umivanje škodi

Dostikrat pa k temu razbohotenju pripomorejo kar nosečnice same s pretiranim umivanjem. Povečan izcedek iz nožnice je, kot sem opisal, fiziološki in ga tudi s trdovratnimi seansami v kopalnici ne bomo premagali; nasprotno, zaradi vnetja ga bo še več. Sicer pa glivično vnetje nožnice, razen tega, da je nadležno in občasno srbeče, ne povzroča resnejših težav. Izjema je čas poroda. V nosečnosti to vnetje zdravimo s preparati, ki delujejo le lokalno (na primer s svečkami). Odsvetujem samozdravljenje. Prav je, da vnetje vidi ginekolog in se, glede na višino nosečnosti, odloči za najustreznejše zdravilo. Pa smo pri ginekologih. Menim, da se je sprostiti pri ginekologu posebna vrsta umetnosti, ki je odvisna od obeh. Prepričan sem, da se bo vaš ginekolog posebej zavzel in si za vas vzel nekaj več časa, če mu boste le priznali, da se težko sprostite. Videli boste, da se je bilo vredno potruditi.

asist. dr. sci. Leon Meglič, dr. med, spec. ginekolog in porodničar

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.