Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Krajšanje materničnega vratu

Vprašanje: Stara sem 19 let in pričakujem prvega otroka. Noseča sem štiri mesece in dva tedna in imam zelo težavno nosečnost. Ginekolog mi je prepovedal vsakršne napore in gibanje. Z delom bi ogrozila življenje otroka, ker se mi maternični vrat krajša, kar lahko pomeni prezgodnji porod ali splav. Imam tudi bolečine. 
Zanima me, kdaj je že najmanjša možnost, da moj otrok preživi, če bi rodila prej? Ali lahko pogosti ginekološki pregledi povzročijo prezgodnji porod ali splav? Ginekološke preglede imam vsak teden, po pregledu pa čutim bolečine. 
Ali bom imela težak porod zaradi sedanjih bolečin? Ali bo tudi moja naslednja nosečnost težavna in ali bom sploh še lahko imela kakšnega otroka? Iz dojk mi včasih podnevi in ponoči priteče nekakšna tekočina, katere madeže opažam na majici. Kaj to pomeni?

Cervikoistmična insuficienca

Postali boste mlada mamica, zato je razumljivo, da imate mnogo vprašanj in skrbi. Pa pojdiva po vrsti. Pravite, da Vam je ginekolog ugotovil, da se vam maternični vrat krajša. Strokovno to imenujemo cervikoistmična insuficienca, s katero označujemo nezadostnost materničnega vratu. To pomeni, da vrat maternice ni zadosten, da bi zdržal nosečnost do kraja. V takih primerih se lahko odločimo za ležanje in počitek, kot v vašem primeru, ali pa za operativni poseg, ki se imenuje cerklaža. Pri slednji s šivom učvrstijo maternični vrat in s tem preprečijo njegovo predčasno odpiranje. Če mirovanje in počitek v tej nosečnosti ne bi pripeljala do ugodnega izida, pride v naslednji nosečnosti v poštev cerklaža, v kolikor bi ponovno potrdili zgornjo diagnozo. Za cerklažo se sedaj lahko odločajo na podlagi ultrazvočnih meritev dolžine materničnega vratu, kar ginekologom pomaga pri izbiri terapevtskih postopkov.

Vsaka nosečnost je drugačna

Težave v tej nosečnosti ne pomenijo nujno težav tudi v naslednjih, zato naj vas sedaj ne skrbi glede prihodnjih nosečnosti. Bolečine v času nosečnosti ne napovedujejo težavnega poroda, zato je vaš strah odveč.

Preživetje nedonošenčka

V sodobnih razmerah, kjer so na voljo moderne enote za intenzivno terapijo novorojenčkov, je preživetje možno že od 24. tedna nosečnosti dalje. Vsekakor pa je zapletov ob prezgodnjih porodih veliko, zato si na vsak način prizadevamo nosečnost čimbolj podaljšati. Ginekoloških pregledov se v nosečnosti izogibamo, saj so neprijetni in boleči, vendar so v primeru težav zaradi ocene stanja in nadaljnjih ukrepov potrebni.

Tekočina iz dojk

Nosečnicam v drugi polovici nosečnosti priteče iz dojk mleku podobna tekočina, kar je povsem normalen pojav in predstavlja pripravo za dojenje. Tekočine ne smete iztiskati, ker lahko pride do infekcije.

Barbara Rojnik, dr. med., specialistka ginekologije
 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.